SliderMN Više

“Festival Seanema je još uvijek tu”

Prej tvteuta09:02 14 Septembar 2022

Ovogodišnje izdanje Seanema Film Festivala počinje u četvrtak 15. septembra u 17.00 sati u Centru za kulturu u Ulcinju. Tada će biti prikazan takmičarski program kratkog filma. Nakon toga, u 20.00 sati, je i svečano otvaranje ispred Muzeja u Starom gradu gdje će biti upriličena projekcija dokumentarnog filma “Pomirenje” Marije Zidar.

Dokumentarac o pokušaju pomirenja nakon konflikta, nagovještava temu ovogodišnje edicije pod nazivom “Još uvijek sam tu…” a fokusira se na temu suočavanja sa prošlošću i tranzicije, tretirajući sociološku, kulturnu i političku pojavu. Neka od pitanja koja će biti postavljena kroz program i koji će pozvati na otvorenu diskusiju, koja se tradicionalno događa na Seanema festivalu, su da li ćemo ili ne gledati na relikte prošlosti kao na nepopravljivo naslijeđene stvarnosti koje treba dalje razvijati, sa svim njihovim komplesnostima i slojevima? Kako tumačimo tradiciju, patrijarhat i ulogu religije? Koja je uloga novih tehnologija danas u oblikovanju normi i pravila ponašanja?

Pored filma “Pomirenje”, u programu su i film “Sestre” Dine Dume koji je nagrađen Specijalnim priznanjem u okviru programa „East of the West“ na međunarodnom filmskom festivalu “Karlovi Vari” kao i “Poslije zime” crnogorskog reditelja Ivana Bakrača.

U okviru ovogodišnje, sedme edicije Seanema festivala biće prikazan i takmičarski program kratkometražnog filma. U selekciji kratkometražnog filma su, između ostalih, “Raseljeni” (“Pa vend”) Samira Karahode, “Sjeverni pol” Marije Apčevske, “Prekid” (“Break Off”) rediteljke Öykü Orhan i “Kazneni udarac” (“Kazneni strel”) Roka Bičeka. U sastavu žirija takmičarskog programa kratkog filma su slovenačka rediteljka Marija Zidar, srpski glumac Jovan Jelisavčić, i crnogorska producetkinja Biljana Vušović.

Novina ovogodišnje edicije je koprodukcija Balkanske mreže kratkog filma, uz dva druga festivala iz regiona: Bašta festa iz Bajine Bašte i Drum Short Film Festa iz Struge. Cilj ove mreže je edukacija mladih filmskih autora, kao i promocija kratkog filma u regionu a njeno uspostavljanje podržao je Fond za Zapadni Balkan. Na radionici Festival Ready u Podgorici i u Ulcinju pet timova učesnika će raditi sa mentorima iz Crne Gore – Danijelom Radulović i Dušanom Kasalicom, na razvijanju strategije za festivale i načina na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije.
Seanema Film Festival je ove godine podržan i od strane Filmskog centra Crne Gore, Opštine Ulcinj, Centra za kulturu i Turističke organizacije Ulcinj, kao i kompanije DAA Montenegro.

  • 1

    Radio