Fatić: „Gojaznost je naš najveći problem“

Prej tvteuta13:03 16 Oktobar 2021

Hrana je tema kojoj se posvećujemo svakog dana, ali je Snežana Fatić odabrala hranu kao dio svog poziva. Fatićeva je nutricionista i smatra da je  hrana u ašem društvu  „u zapećku“  i daje potrebno  da hrana bude prioritet našeg životnog stava.

„To je prioritet i to mora biti nešto vodeće u našem žvitou. Ona je naše motorno gorivo, ne samo da nas ispunjava psihički, već utiče  i na naše zdravlje. Još uvijek nijesmo dovoljno pažnje posvetili hrani, možda bi i u kroz edukaciju u školama mogli naučiti kako i koju hranu treba koristiti“,ocjenjuje Fatićeva.

Osnov našeg zdravlja je hrana, što  Fatićeva povezuje i sa načinom života drevnih naroda, koji su uglavnom siromašni, ali koji se hrane zdravo, i koji čak mjesecima žive na jednoj namirnici.

„Hunze mjesecima jedu isključivo suvu kajsiju, oni su dugovječni, njihove žene rađaju i sa 60 godina i to je dokaz da je hrana ključ zdravlja. Ako znamo da se u našem crijevnom traktu krije  kompeltan naš imuni sistem, i da bi on kvalitetno funkcionisao, potrebno je da koristimo što više biljnih vlkana, a gdje ćemo ih bolje naći nego u voću i povrću“, poručuje Fatićeva, koja smatra da, ako to ne želimo – meso ne moramo isključiti iz našeg menija, ali da prilikom kupovine i odabira mesa biramo isključivo organsko.

Više poslušajte u intervju sa nutricionistom Snežanom Fatić, koja je bila gost jutarnjeg programa „Novi dan“.

  • 1

    Radio