Evropski poslanik Thomas Waitz je danas posjetio Ulcinjsku solanu

Prej tvteuta18:30 1 Septembar 2021

Evropski poslanik i kopredsjedavajući Zelenih Evrope Thomas Waitz je danas posjetio Ulcinjsku solanu. Tokom obilazka Solane direktorica Društva Dr.Martin Schneider-Jacoby Zenepa Lika  je upoznala gdina Waitz o preuzetim koracima NVO sektora na unapredjenju eko-turističke infrastrukture (bicikla, sanacija muzeja, portirnice, biciklističke kućice, postavljanje infotabli itd) kao i o neophodnim koracima kako bi se obezbjedilo adekvatno upravljanje ovog jedinstvenog područja od velikog značaja za biodiverzitet Evrope. Takođe, g. Waitz je upoznat sa naporima Ambasade Njemačke da pomogne Opštini Ulcinj sa angažovanjem GIZ eksperta kada je pitanje upravljanje zaštićenim područjem.

Odlukom Vlade CG da je zemljište Solane državno otklonjena je prepreka i otvorena su vrata vitalnim investicijama na  zaustavljanju dalje degradacije ekosistema solane.

Podrška Evropskog parlamenta je još uvjek neophodna kao i podrška EU jer ptice ne vide i ne pitaju za granice. Zato je važno da svi uključeni akteri intenzivno rade na unapredjenju infrastrukture kao i na adekvatno i stručno upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana,  kako bi ovaj prostor zaživio u pravom smislu i za dobrobit cijele Evrope, ljudi i ptica, prije svega.

Kao i do sada, MSJA zajedno sa partnerima Euronatur, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), Birdlife International, Tour du Valat ostaju posvećeni zaštiti i unapređenju Ulcinjske solane, ali je isto tako važno da i Opština Ulcinj i ključni vladini resori pokažu svoju posvećenost i pokrenu neophodne korake kako bi se ovaj prostor unaprijedio i u skorijoj budućnosti proizvodila so i postala  brend ekološke države Crne Gore.

  • 1

    Radio