EKONOMIJA Više

Evropska unija obezbjeđuje do 60 miliona eura veoma povoljnih kreditnih sredstava za Crnu Goru

Prej tvteuta16:02 8 Oktobar 2020

Evropska komisija je potpisala sa Crnom Gorom Memorandum o razumijevanju i obezbijedila prvu tranšu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava u vrijednosti od 30 miliona eura, namijenjenih za ograničavanje ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa.

Riječ je o samo dijelu podrške koja će biti dostupna Crnoj Gori, u sklopu Programa makroekonomske finansijske pomoći, vrijednog do 60 miliona eura. Ovaj vid podrške nadopunjuje prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu 53 miliona eura, koje je Evropska unija bezbijedila za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najviše ugroženi krizom izazvanom korona virusom.

Otpuštanje druge, posljednje, tranše povoljne kredine podrške, do ukupnog iznosa od 60 miliona eura, zavisiće od ostvarenja uslova navedenih u Memorandumu o razumijevanju, poput jačanja javnih finansija, borbe protiv korupcije, snaženja finansijske stabilnosti, unaprjeđenja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite. Program pomoći će biti obezbijeđen za period od 12 mjeseci.

Program makrofinansijske podrške Crnoj Gori dio je paketa vrijednog 3 milijarde eura, kojeg je Evropska komisija predložila za deset zemalja iz procesa proširenja i iz susjedstva Evropske unije, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije korona virusa.

  • 1

    Radio