SliderMN Više

Euro i dolar izjednačeni po prvi put u 20 godina

Prej tvteuta09:16 12 Jul 2022

Kurs između eura i američkog dolara u utorak isti je prvi put za 20 godina. Od utorka ujutro jedan euro je tačno jedan dolar, što znači da je vrijednost eura niža za preko 12 posto u odnosu na vrijednost sa početka godine. To znači da je euro najslabiji u odnosu na dolar od zime 2002. godine, prije dvadeset godina.

Iako je vijest pozitivna za Amerikance, koji posluju i putuju po Evropi, to je zabrinjavajući znak za zdravlje globalne ekonomije. Euro je značajno oslabljen evropskom energetskom krizom zbog rata u Ukrajini. Rusija je obezbjeđivala skoro 40 posto evropskog gasa prije rata sa Ukrajinom, a blok sada pokušava da smanji zavisnost od ruskih energenata.

Paritet između eura i dolara dolazi u trenutku kada je Rusija zatvorila ključni gasovod – Sjeverni tok 1 – kojim se gas prenosi ka Njemačkoj. Gasovod je zatvoren zbog godišnjeg održavanja.

U međuvremenu, dolar je ojačan, jer investitori bježe ka ovoj valuti kao svojevrsnom sigurnom utočištu, dok Federalne rezerve kreću da povećavaju kamatne stope najbržim tempom od 1994. godine kako bi obuzdale usijanu inflaciju. I dok se u SAD spremaju strahovi od recesije, stručnjaci vjeruju da su šanse za ekonomski pad u Evropi daleko veće.

  • 1

    Radio