SliderMN Više

EPCG: Do kraja godine bez povećanja cijena struje i restrikcija, građani da štede

Prej tvteuta10:18 1 Septembar 2022

Cijene struje do kraja ove godine, potvrđuju iz EPCG, neće rasti, a neće biti ni restrikcija, prenosi portal RTCG. Za tri mjeseca Crna Gora uvezla je struje u vrijednosti od gotovo 106 miliona eura. I dok je Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu uz mjere štednje, koje na snagu stupaju sjutra, susjedna Srbija planira mjere. U Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono tijelo koje bi se bavilo energetskom krizom, koje je formirano krajem jula, još nije uspjelo da se sastane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su  da prate situaciju i da će se to tijelo okupiti.

Direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje se osjeća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja.

„Zbog toga smo prinuđeni da uvozimo“, kazao je Rovčanin, prenosi portal RTCG.

Za uvoznu struju Crna Gora za tri mjeseca platila je gotovo 106 miliona eura. S porastom temperature, rasle su i cijene na berzama, pa je megavat u junu koštao 218 eura, a juče 629.

„Uvoz je u toku, a koštao je 45 miliona eura, dok je paralelno prošle godine bilo 4,5 miliona, desetak puta više, jer je i cijena prosječna uvoza na dnevnom nivou 1 i 2 miliona, 1,5 miliona u avgustu“, navodi Rovčanin.

  • 1

    Radio