POLITIKA Više

Ekspert ICOMOS-a uskoro ce boraviti u Crnoj Gori

Prej tvteuta12:36 31 Avgust 2016

Predsjednik opštine Nazif Cungu primio je u svom kabinetu ambasadorku Crne Gore u Francuskoj i stalnu predstavnicu pri UNESCO, Dragicu Ponorac i direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, Anastasiju Miranović.

Na sastanku je bili riječi o projektu koje Ministarstvo kulture Crne Gore realizuje u saradnji sa ministarstvima kulture Hrvatske i Italije o upisu Venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV. i XVIII. vijeka, na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Ulcinjska trvđava je među nominovanim lokalitetima na teritoriji Crne Gore.

Predsjednik Cungu je izrazio zadovoljstvo što se ulcinjska tvrđava nalazi među nominovanim lokalitetita, i da će opština snažno podržati svaku aktivnost koja ima za cilj upisivanje Starog grada pod žaštitom UNESCO-a. Predsjednik Cungu je dodao da se time može stvoriti dobra podloga za razvoj kuturnog turizma.

Ambasadorka Ponorac je upoznala prisutne da će ekspert ICOMOS-a (Međunarodni savjet za spomenike), koji će u svojstvu evaluatora dati mišljenje na nominacioni dosije za ulcinjsku tvrđavu, uskoro boraviti u Crnoj Gori. Ambasadorka Ponorac je izrazila zabrinutost da nelegalni objekti, kao što je konstrukcija lifta u istočnom dijelu i objekat  koji se nalazi pri zapadnim zidinama Starog grada, mogu biti ozbiljna prijetnja kandidaturi ulcinjske tvrđave i da je neophono preduzeti hitne mjere u cilju sanacije stanja i štete koja je njihovom izradnjom prouzrokovana. Ona je dodale da će ovom problemu upoznati sve relevatne političke faktore u zemlji i inostranstvu.

  • 1

    Radio