SliderMN Više

Ekskluzivno: Lazović podijelio informacije o slučaju Rudolfa Elezovića

Prej tvteuta09:31 27 Jul 2022

DAN – Visoki službenik policije Petar Lazović, kako je potvrđeno za portal Dan od njegoven advokatice Maje Zeković, je 15.6.2022. godine predao pismo Specijalnom državnom tužilaštvu, ANB-u i svim relevantnim državnim institucijama, u kojima je naveo da posjeduje između ostalog i informacije o njegovoj ugroženosti.

„Slučaj Petra Lazovića i objavljivanja neprovjerenih i netačnih, ali sasvim sigurno podataka koji su morali biti najstrože čuvana tajna, uz komentare koji predstvalju konstrukcije i osudu bez suđenja i prava na odbranu, predstavlja direktno kršenje pretpostvake nevinosti, uskraćivanje prava na odbranu i djelotvoran pravni lijek. Masivnost i širina ove kampanje, odsustvo bilo kakve reakcije u cilju uspostavljanja sistema postovanja osnovnih ljudskih prava, ukazuju da Petar Lazović zaštitu svojih prava, umjesto u domovini, mora tražiti pred međunarodnim organizacijama. Takav metod medijske pripreme za likvidicaju pojedinaca iz sektora bezbjednosti, nije nepoznat u našem društvu.Haranga koja se trenutno vodi protiv P.L samo je kopija istih ili veoma sličnih ranije izvedenih aktivnosti interesno povezane grupe pojedinaca, koje su dovele do više nerasvijetljenih ubistava i samoubistava.

Posledica takvih kampanja je gubitak više osoba koje su bile vrlo efikasne i korisne u borbi protiv organizovanog kriminala ili su bili članovi timova koji su se borili protiv organizovanog vida kriminala. Imajući u vidu ozbiljnost, finansijske i organizacione kapacitete kriminalne strukture koja stoji iza medijske i očigledno jednog dijela institucionalnepripreme za uklanjanje P.L. iz sektora bezbjednosti, a moguće i lica zemlje, želim da ovo pismo ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu u bliskoj budućnosti desiti….

Da bi uočili matricu djelovanja kriminalnih struktura čiji se kraci protežu kroz medije i dio državnih institucija Crne Gore, hronološki ću Vam navesti niz likvidacija koje su imale isti metod pripreme, a koja je sudeći po medijskoj kampanji i konstrukcijama raznih informacija porijeklom iz državnih organa, trenutno namijenjena Petru Lazoviću.

Kruščić

1. Miodrag Kruščić, ubijen u prisustvu novinarke Jelene Jovanović 2018.g.

Kruščič je prije ubistva, bio medijski predstavljen javnosti kao eksponent tzv. „Škaljarskog klana. Mediji su počeli kampanju tvrdnjom da on, navodno za račun ove kriminalne grupe, vodi poznatu podgoričku diskoteku „Beagle“. Nakon više medijskih tektova u kojima je Kruščić označen kao eksponent i pripadnik škaljarske kriminalne grupe, došlo je do neposrednog kontakta Kruščića i novinarke O.L.  koja je medijski vodila temu vezanu za Kruščića i njegovu navodnu pripadnost škaljarskom kiminalnom klanu.

Sastanak Kruščića i novinarke O.L., u prisustvu treće osobe održan je u redakciji dnevnika Vijesti. U razgovoru Krušćić je saopštio da on nije nikakav pripadnik ili saradnik bilo koje kriminalne grupe, i da obim i način medijskog plasiranja takvih informacija dovodi u rizik i poslovanje diskoteke i njegovu ličnu bezbjednost.

Sagovornici Kruščića nisu iskazali bilo kakav senzibilitet za njegova strahovanja, i medijski linč, naravno bez bilo kakvih dokaza je nastavljen.

2.Rudolf Elezović  /pronađen mrtav/ubijen, juna 2021.

Rudolf Elezović  je bio dugodišnji pripadnik službe bezbjednosti Crne Gore. Zahvaljujući njegovom radu otkriven je veći broj krivičnih djela na području Opštine Ulcinj februar 2021 godine, posle višemjesečnog operativnog rada Elezovića, došlo je do hapšenja grupe od 24 lica za koja se sumnjalo da su prokrijumčarili više od 2,5 tona marihuane iz Albanije.

Elezović

Nekoliko mjeseci nakon ove policijske akcije, mediji su obajavili da je jedan od uhapšenih, kao svjedok saradnik saopštio da je sa krijumčarenjem bio povezan i Elezović, i ako je upravo on učestvovao u otkrivanju te kriminalne grupe. Naravno, planski i sinhronizovano, takva tvrdnja uhapšenog člana kriminalne grupe plasirana je  kroz medije, dovela je do medijskih napisa, i stvaranja glasina da je Elezović „prijavi policajac“. Elezović je odmah marginalizovan u službi, a specijalni tužilac Mira Samadžić je započela izviđaj uz podršku nadležnih policijskih službenika.

Očigledno da je jednom od uhapšenih sugerisano da okrivi Elezovića i da će mu biti data medijska zaštita, i zaštita u vidu statusa svjedoka saradnika.

U toku te kampanje, mediji su objavljivali podatke o Elezoviću kao prijavom policajcu, ali ne i o licu koje je uhapšeno i aktivnostima uhapšene kriminalne grupe, što je potvrduje očiglednu veza mediji-uhapšena lica.

U kampanji širenja takvih informacija osobitu ulogu je imao srodnik uhapšenog lica, zaposlen u pravosuđu i bliski ulcinjski prijatelj sadašnjeg premijera.

3. Luka Bulatović, izvrsio samoubistvo oktobra 2021. Dugogodišnji službenik crnogorske ANB

Od objave kompromitujućih snimaka Vanje Ćalović, bio je pod njenim stalnim pritiskom. Slala mu je sms poruke i direktno prjetila, smatrajući ga odgovornim za nastanak snimaka, vezujući navodnu odgovornost Blatoviča za njegovu poziciju u ANB Ova NVO aktivistica nudila je Bulatoviću privatnu nagodbu prema kojoj će ga zaštiti od daljeg progona i medijske hajke, ako saopšti da je ovo snimanje vršeno po inicijativi lica za koja ona smatra da su inspiratori snimanja..

Bulatović

Tada koordinator službi bezbjednosti, D. Abazović se priključio ovoj akciji koju je prvobitno pokrenula V.Calović, povećavajući pritisak optužbama protiv Bulatovića, tvrdeći da je postavio prislušne uređaje u kabinet SDT Katnića po nalogu M.Dukanovića i da je snimljeni sadržaj navodno njemu dostavljan Takođe prijećeno mu je zbog navodnog uništavanjaodređenog materijalakoji je vezivan za Duška Markoviča u ANB Sve ove optužbe Bulatoviću su saopštene i predloženo mu je rješenje, po kojem bi Bulatović bio aboliran i zaštićen ukoliko izjavida je sve ovo radio po instrukcijama lica na koja bi mu ukazali Ćalović i Abazović.

Iz iskustva koje je imao kao pripadnik ANB, Bulatović je znao da mu najveća opasnost prijeti od medijskog linča, pa je stupio u kontakt sa Oliverom Lakić, nastojeći da joj objasni uzroke i pozadinu napada i pritisaka koje je trpio i koju su se samo uvećavali. U tom razgovoru tražio je isključivo novinarsku objektivnost. Novinarka Lakić, mu je saopštila da je njegova strana priče ne interesuje i ako je Bulatović saopštio da ga ovi napadi i ucjene pogađaju do mjere da pomišlja i na samubistvo kao jedini izlaz iz kruga ucjena u kojima se našao. Nakon samoubistva Bulatovića, njegova porodica je od nadležnih organa zahtijevala da novinarka Lakić, sa kojom je Bulatović prije samoubistva bio u kontakt, saopšti informacije koje bi vodile rasvjetljavanju uzroka ovog samoubistva, ali je ona odbila bilo kakvu saradnju sa nadležnim organima ili porodicom Bulatović.

Navedene okolnosti i činjenice, samo su samo manji prikaz djelovanja određenih interesnih i kriminalnih grupa koje su dovele do smrti lica koja nisu bila pripadnici bilo kakvih kriminalnih grupa, već saradnici službi bezbjednosti ili aktivni članovi sigurnosne zajednice koja je imala za cilj borbu protiv organizovanog kriminala. Službe bezbjednosti posjeduju informacije koje ukazuju da su na vrlo sličan način, medijskom pripremom i označavanjem odredenog lica kao pripadnika nekoj kriminalne grupe ili saradnika policije predstvijalo uvertiru i najavu likvidacje većeg broja bezbjedonosno interesantnih lica.

Na kraju, očekujem da sve navode ovog pisma objektivno sagledate i provjerite jer sam sasvim siguran da na taj način možete pomoći i Petru Lazoviću i crnogorskom društvu.

Imajući u vidu navode sadržane u obraćanju mog vlastodavca, očekujem da ćete u okviru svojih nadležnosti, krajnje profesionalno, odgovorno i objektivno sagledati sve aspekte konkretno predočenih činjenica i dovodeći ih u vezu sa aktuelnom bezbjednosnom i medijskom situacijom u zemlji, preduzeti sve aktivnosti u cilju očuvanja, prije svega pravnog poretka, mira i bezbjednosti kako pripadnika državnih bezbjednosnih struktura, tako i svih građana Crne Gore.“

  • 1

    Radio