Shëndeti Më shumë

Efektet negative të paracetamolit në mëlçinë tuaj

Prej tvteuta23:57, 3 Mars 2022

Paracetamoli funksionon ndryshe në varësi të asaj që nuk shkon me trupin. Në rastin e një dëmtimi, ai bllokon sinjalet në tru që i tregojnë trupit se ka dhimbje.

Herë pas here, marrja e tepërt e një gjëje të supozuar të mirë mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në mëlçi.

Mbidozimi i paracetamolit është një nga shkaqet kryesore të dështimit të mëlçisë.

Shkencëtarët e kanë ditur për dekada se paracetamoli në sasi të mëdha është toksik për mëlçinë, por deri më tani mekanizmi i tij i helmimit u ka shmangur atyre.

Studimet kanë treguar se hepatotoksiciteti i konsiderueshëm është i pazakontë në pacientët që kanë marrë doza më të mëdha se normale për tri deri në katër ditë.

Te të rriturit, një dozë prej gjashtë gramësh në ditë gjatë 48 orëve të mëparshme mund të çojë potencialisht në toksicitet, ndërsa tek fëmijët doza akute mbi 200 mg/kg mund të shkaktojë potencialisht toksicitet.

Edhe marrja e një ose dy tabletave më shumë se sa rekomandohet mund të shkaktojë dëmtime serioze të mëlçisë dhe ndoshta vdekje. Mbidozimi i paracetamolit është një nga shkaqet kryesore të dështimit të mëlçisë

  • 1

    Radio