AKTUELNO Više

Dvije osobe oštetile budžet za gotovo pola miliona eura

Prej tvteuta10:46 19 Jul 2021

Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivične prijave protiv dvije osobe za krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Krivčno će odgovarati D.K. (47) za krivična djela utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave. Za krivično djelo zloupotreba službenog položaja odgovaraće poreska inspektorka M.R. (64).

D.K. je, kako se sumnja, kao odgovorno lice u privrednom društvu „Maxiimus“ d.o.o Podgorica, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza nije prijavila podatke koji se odnose na promet robe u iznosu od 1.247.689 eura, pri čemu ukupna PDV obaveza koja nije prijavljena nadležnim poreskim organima iznosi 171.025 eura.

Takođe, osumnjičena je izvršila prenos imovine – nepokretnosti u ukupnom iznosu od 246.000 eura na drugo privredno društvo s ciljem izbjegavanja plaćanja dospjelih obaveza. Osim toga, D.K. je sačinila i potpisala neistinitu ispravu – izmijenjenu PDV prijavu za 09/2016. godinu i kao takvu je predala nadležnom poreskom organu, iako u tom trenutku nije bila ovlašćeno lice navedenog privrednog društva.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovim krivičnih djela iznosi 417.025 eura.

Službenica Poreske uprave M.R. je krivično djelo koje joj se stavlja na teret počinila na način što je, kako se sumnja, nevršenjem službene dužnosti omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi D.K. na štetu budžeta Crne Gore u navedenom iznosu.

  • 1

    Radio