AKTUELNO Više

Dukovic – Stijovicu: Pozdravite nove investitore koje ste doveli

Prej tvteuta20:09 9 Decembar 2021

Danas je na plenarnoj sjednici Skupštine Crne Gore na dnevnom redu bila Interpelacija o razmatranju vođenja politike Vlade u oblasti poljoprivrede kojoj je prisustvovao ministar poljoprivrede Aleksandar Stijovic.

Poslanik PDS-a Halil Dukovic je tokom rasprave u parlamentu oštro kritikovao ministra Stijovića zbog njegove izjave u Skupštini da je zahvaljujući opštini Tuzi, preduzeću „Plantaže“ blokiran račun.
„Kao stanovnik najmlađe opštine u Crnoj Gori, pitao sam se da li opština Tuzi zaista želi da uništi preduzeće Plantaže i da li ono radi nešto protivzakonito, jer  da ste htjeli drugačije, bolje je da se zapitate zašto plantaže ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze i uvjeravam vas i cijelo crnogorsko društvo da Opština Tuzi ne želi da uništava zasade jer to nije u njenom interesu, a pri tom samo koristi zakonsko pravo države  Crne Gore.
Ovim budžetom finansiraju se poljoprivredni proizvođači u opštini Tuzi i nije ih mali broj, njih je ogroman broj i svakom poljoprivredniku u Crnoj Gori potrebna je pomoć da bi opstali na ovom tržištu. Ne zaboravite da se prostor u kome se nalaze „Plantaze“, 70% nalazi se na teritoriji opštine Tuzi. Zar  mislite  da opština ne bi trebala da ima nikakav benefit od ovoga?

Zato bolje je bilo ministre da ste izjavili kako plantaze ne ispunjavaju svoju obavezu, no kako je opstina Tuzi blokirala racun Plantaza.  Nemojte zaboraviti da se prostor  Plantaza, teritorija koju raspolazu plantaze oko 70 odsto, nalazi se na teritoriji  opštine Tuzi. Zar mislite da opstina ne treba da ima nikakav benefit od toga.  U opštini  Tuzi ima i veliki broj proizvodjaca duvana jeste li se koji put sa njima susreli posebno od kada su novi vlasnici fabrike duvana najavili odlazak iz Crne Gore.  Jeste li pitali te proizvodjace sta ce sad sa duvanom a znate da su imali i besplatno sjeme i besplatnu strucnu pomoc, a vi se nijeste udostojili ni da odgovorite ni da pozovete ove investitore a znate da su  oni u proizvodnji duvana  investirali 25 miliona eura i da su bili spremni jos 12 miliona dodatno da ulazu i da zaposle jo 40-tak ljudi a da im uopste nijeste ni odgovorili.  Snaci ce se investitori ali moramo razmisljati sta cemo sa onim proizvodjacima duvana, sta ce oni da rade i gdje ce da plasiraju proizvod. Ne mozemo tako ignorisati ljude koji investiraju u Crnu Goru  a veliki je broj tih  proizvodjaca.  Znate li koji je broj proizvodjaca duvana samo na teritoriji opštine tuzi, mnogo vise nego sto nas je ovdje u parlamentu i vjerujte da oni nijesu zadovoljni takvim nacinom rada“naveo je Dukovic u njegovom izlaganju.

Ministar Stijović je u svom odgovoru rekao da Opština Tuz nikada ranije nije blokirala račun Plantaže i da se trude da dovedu nove investitore.

Poslanik Duković je u svom odgovoru rekao da je Opština Tuzi svake godine blokirala račun Plantazama od 2019. godine naovamo jer zahtijeva samo prava koja joj pripadaju.
Dukovic e je optužio ministra Stijovića za investitore, rekavši da do sada nisu doveli nijednog, vec su uklonili 5 investitora i zaključio je diskusiju rekavši ministru Stijoviću: Pozdravite nove investitore koje ste doveli.

Ilmira Lika/TV Teuta

  • 1

    Radio