Đukanović u Njujorku sa predstavnicima dijaspore – „ohrabrimo i naše ljude iz dijaspore da ulažu u zemlju svog porijekla“

Prej tvteuta16:14 24 Septembar 2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se sinoć u Njujorku sa predstavnicima naše dijaspore, od kojih su neki doputovali i iz udaljenijih američkih gradova.

Predsjednika sa suprugom i članovima delegacije u ime brojnih iseljenika  u SAD pozdravio je ugledni, veoma uspješni biznismen Refko Radončić.

On je kazao da je susret s predsjednikom Đukanovićem za njih poseban dan, jer mogu iz prve ruke da se upoznaju o zbivanjima u Crnoj Gori koja ih brinu, ali ne kolebaju da čvrsto ostanu na pravom putu zaštite interesa svoje države. On je kazao da je ponosan na ogromnu većinu iseljeničke zajednice koja je u svim prelomnim trenucima bila i ostala uz svoju državu, i uz Predsjednika. Moramo stati iza svoje države, vlasti će se mijenjati, ali država je neprolazna, poručio je Radončić, uz zahvalnost Predsjedniku između ostalog i zato što je održao riječ i bio uz svoj narod nedavno na Cetinju, i što svojim autoritetom uliva nadu da će se na pravi način odgovoriti nasrtajima na  Crnu Goru. Taj odgovor, ističe Radončić, mora biti zajednički, jedinstven i u Crnoj Gori i u dijaspori.

Predsjednik Đukanović je uz zadovoljstvo što je ponovo u prilici da nastavi praksu susreta sa našim ljudima u svijetu zahvalio prisutnima i ukupnoj dijaspori za sve dobro što čine za Crnu Goru, ne zaboravljajući nikada kakav je jedinstven odnos dijaspora pokazala prema državi svog porijekla kada je bilo najpotrebnije.

„Crna Gora je  ponosna na to kako nas naši ljudi u svijetu predstavljaju“, poručio je predsjednik. Pri tom je i ovoga puta ponovio poziv, da uvijek budu lojalni građani zemlji koju su odabrali za svoj život. To, kako je rekao, govori svim našim ljudima u svijetu, posebno u Americi, i podsjetio da je Crna Gora rijetko od koje zemlje imala podršku kao od Amerike u izazovima kroz koje je prolazila.

“ Od svega što je postignuto u Crnoj Gori, najvredniji je mir i njen multietnički i multivjerski karakter“, kazao je Đukanović.

„Zato je glavni zadatak u ovom trenutku da svi zajedno, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, očuvamo vrijedne tekovine Crne Gore, da povratimo  povjerenje investitora i ohrabrimo i naše ljude iz dijaspore da ulažu u zemlju svog porijekla, i da je vratimo na put napretka i razvoja. Za sve što je dobro u Crnoj Gori u značajnoj mjeri je  zaslužna i naša dijaspora, čiji su privrženost, posvećenost i ljubav prema svojoj domovini realna osnova za optimizam s kojim gledamo na našu bolju, izvjesno evropsku budućnost, zaključio je predsjednik, uz osvrt i na regionalni, evropski i globalni kontekst u kom se odvijaju aktuelni procesi u našoj zemlji“.

 

  • 1

    Radio