HRONIKA Više

Đukanović pomilovao Boškovića, ministarstvo i NVO osuđuju takav postupak

Prej tvteuta15:39 3 Jul 2021

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomilovao Tomaša Boškovića koji je uhapšen i tom prilikom su mu oduzeta djeca i predata majci. Ministarstvo je iskazalo nezadovoljstvo povodom odluke predsjednika države.

“Prethodnih nedjelja bili smo svjedoci događaja koji su uznemirili crnogorsku javnost, a koji se odnose na postupanje institucija prema porodici Bošković i izlaganje maloljetne djece javnosti putem medija i društvenih mreža”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da ovakvo ponašanje mogu okarakterisati samo kao zloupotrebu i kršenje osnovnih prava djece.

“Prije svega, neophodno je naglasiti da ovaj slučaj predstavlja još jedan dokaz da u funkcionisanju sistema postoje ozbiljni problemi naslijeđeni iz vremena prethodnog režima, sa kojima se novo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja svakodnevno suočava i ulaže nemjerljive napore kako bi se oni riješili, a sve u cilju obezbjeđivanja boljih uslova života naših građana”, dodaju iz Ministarstva.

Poručuju da u prilog tome govori i to što je ovo Ministarstvo, kao resor koji vrši nadzor nad sistemom socijalne i dječje zaštite, pristupilo analizi procedura koje se odnose na postupke prinudnog izvršenja sudskih odluka u kojima mogu učestvovati maloljetna djeca ili koja se mogu odnositi na maloljetnu djecu.

Na oslobađanje Boškovića reagovali su i iz Sigurne ženske kuće.

„Ovakvo postupanje daje krila svima koji krše zakone Crne Gore i ide u prilog svim nasilnicima jer pokazuje da oni vrlo lako mogu izbjeći krivicne sankcije. Nažalost, svim žrtvama nasilja je poslata jasna poruka da je sistem slab i da ne mogu dobiti zaštitu, a ni podršku“, kazali su iz Sigurne ženske kuće.

  • 1

    Radio