REGION/Svijet Više

Država plijeni cigarete iz luke – „šverc cigareta i klinički mrtav“

Prej tvteuta12:55 14 Maj 2022

Država je počela sa oduzimanjem zaliha duvanskih proizvoda bez akciza, vrijednih više desetina miliona eura.
Slobodna carinska zona Bar došla je u žižu zbog sve češćih otkrivanja švercovanih cigareta u kontejnetskim pošiljkama.Premijer Dritan Abazović, ministri finansija i unutrašnjih poslova, Aleksandar Damjanović i Filip Adzić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević borave u posjeti Slobodnoj carinskoj zoni u luci Bar.

“ Ovim se u potpunosti obustavlja šverc cigareta preko luke Bar. Sa ovim se stavlja tačka na šverc, mislim da je vrijeme da se vrati kredibilitet i luci Bar i zaposlenima koji su časno radili svoj posao“, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.
„Kao što smo obećali ranije da ćemo se izboriti sa svim vidovima kriminala i mafije, ja sam siguran da od danas sa velikim stepenom sigurnosti možemo reći da šverc cigareta preko luke Bar je klinički mrtav,“ poručio je Abazović, koji je dodao da je ovo najvažnija strateška tačka budućnosti Crne Gore.
Cigarete koje su zaplijenjene nijesu bile predviđene da se prodaju na tržište Crne Gore, a na pitanje koje su firme dobavljale cigarete, Abazović je kazao da su one „dobro poznate“.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će se novac od prodaje ovih cigareta usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije.
“ Mi polako dolazimo do nivoa da je vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište u Crnoj Gori. Sarađivaćemo sa međunarodnim partnerima i na ovaj način ćemo obezbijediti određena sredstva u budžet“, kazao je Damjanović.

  • 1

    Radio