SliderMN Više

Drugog vikenda festivala na Solani otvorena autentična izložba skulptura Nikole Mirića

Prej tvteuta11:17 2 Septembar 2023

Drugog vikenda održavanja festivala Bird: Salt: People – Fest koji se održava na prostoru Solane, sinoć je otvorena izložba skulptura – upcycling ili ponovno upotrijebljavanje materijala, autora Nikole Mirića iz „Knap Studija“.

sa izložbe Mirića

Na otvaranju izložbe organizatori su izrazili radost što se na ovom području, prepunom tužnih ali isto tako i lijepih uspomena, održavaju festivali koji su u skladu sa prirodom i umjetnošću.

„Mi moramo da čuvamo naše resurse, naš luksuzni život  može da se preokrene i stvari koje više ne koristimo možemo ponovo upotrijebiti, a to je Nikola Mirić jako dobro uradio. Što mi je jako drago, bavio se temom proizvodnje soli i kreirao je tri zrna soli, koja su iza nas i simbol su ovog područja, jer spajaju prošlost i budućnost“, kazala je na otvaranju izložbe direktorica dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA) Zenepa Lika.

otvaranje izložbe u autentičnom ambijentu

Ministarka ekologije i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović potvrdila je želju da ovakvih događaja, u budućnosti – bude još više.

„Ovakvi festivali povezani sa ekološkim aktivitizmom značajni su ne samo za Ulcinj već i za čitavu državu, i Ministarstvu ekologije,prostornog planiranja i urbanizma ovakvi projekti ostaju prioritet. Mi smo i ove godine na neki način pokrovitelji festivala, i ono što sigurno mogu da kažem je da ćemo i u perspektivi nastaviti da podržavamo ovakve aktivnosti i ideje jer sam sigurna da samo zajedničkim radom i aktivizmom države, aktivista i nevladinih organizacija možemo da ostvarimo onaj san – da Crna Gora suštinski postane ekološka država“, poručila je Novaković Đurović.

skulpture napravljene od recikliranih materijala

Nakon otvaranja izložbe, nastupio je džez trio „Purple Grain“.

sa svirke „Purple Grain“-a

Za večeras je najavljena izložba kosovskog umjetnika Ariana Mavrićija, pod nazivom „Nature without borders“, dok će na otvaranju izložbe prisustvovati i predstavnici Ambasade Kosova i Albanije u Crnoj Gori, ko i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, Robert Markić. Nakon izložbe, očekuje se i pijanistički koncert Amra Džakovića. Početak događaja planiran je za 18:30 pred platoom stare uprave zgrade Solane „Bajo Sekulić“.

  • 1

    Radio