AKTUELNO Više

Drastičan pad prometa vozila i putnika preko Sukobina

Prej tvteuta12:15 26 Mart 2021

Za prva tri mjeseca tekuće godine osjetan je pad prelazaka preko graničnog prelaza Sukobin, a poseban pad zabilježen je u martu mjesecu, otkada je u većini crnogorskih opština na snazi zabrana napuštanja teritorija opštine.  Prema zvaničnim podacima, 203 hiljade putnika je do sada  prešlo preko ovog prelaza, te je zabilježen veliki pad prelazaka domaćih putnika.

„Za prva tri mjeseca preko GP Sukobin prešlo je 203 hiljade putnika i oko 67 hiljade vozila. Najviše prometa smo svakako imali u januaru mjesecu, a nakon izdavanja naredbi Ministarstva zdravlja, taj broj je drastično opao, posebno što se tiče domaćih putnika. U januaru smo na dnevnom nivou imali od tri do tri i po hiljade prelazaka na dnevnom nivou, da bi se taj broj u martu sveo na hiljadu i petsto do dvije hiljade putnika“, kazao je Svetislav Filipović, pomoćnik komandira za granične provjere.

U prva tri mjeseca zabilježeno je nekoliko krivičnih djela,  oduzeta su dva falsifikovana motorna vozila kao i  dva vozila po potjernicama Interpola, četiri dokumenta po istoj potjernici,  spriječen je ulazak u zemlju korišćenjem tuđih i falsifikovani putnih isprava, a nedavno je uz zajedničku akciju dvije granične policije spriječen promet dva kilograma skanka od strane njemačkih državljana koji su bili  u tranzitu.

Uprkos tome što je za građane sa područja opštine Ulcinj na snazi mjera zabrane napuštanja grada, uz određene izuzetke jedan dio građana, najviše studenata, bez problema može preći u susjednu Albaniju.

„Sva lica koja žele da pređu preko ovog graničnog prelaza prolaze kroz provjeru putem aplikacije o samoizolaciji, tako da do sada nemamo problema sa kršenjem rješenja o samoizolaciji. Studenti, lica koja se liječe ili moraju otići po neki lijek u susjednom Skadru i Albaniji, kao i lica koja rade u susjednoj državi izuzeta su od zabrane prelaska preko granice, naravno uz prethodnu provjeru određenih dokumenata“, kazao je Filipović.

Podsjećamo,  crnogorski kao i albanski državljani, prema naredbama Ministarstva zdravlja nijesu obavezni da posjeduju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju iz susjednih zemalja, što jednako  važi i za  državljane drugih zemalja regiona.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio