AKTUELNO Više

Dr Martinovic: „Očekujemo drastičan porast oboljelih, svadbe izazvale ogroman talas zaraze“

Prej tvteuta12:56 10 Oktobar 2020

 Neodgovorno ponašanje građana rezultiraće ogromnim brojem oboljelih u Ulcinju u narednim danima. Epidemiolog Doma zdravlja Ulcinj dr Adis Martinović kazao je za TV Teuta da je prema posljednjim podacima Instituta u Ulcinju utvrđeno još 24 novooboljela pacijenta od virusa Covid-19, te je kazao da je stanje veoma zabrinjavajuće.
„Trenutna epidemiološka situacija u Ulcinju je vrlo ozbiljna, sa tendencijom da pređe u alarmantnu. Imamo sve više oboljelih na dnevnom kao i  dvonedjeljnom nivou, a prema dosadašnjim podacima koji će danas biti objavljeni imamo 24 novoobljela u Ulcinju“, kazao je Martinović.
Dešavanja krajem avgusta i početkom septembra, ali i nekoliko svadbenih veselja u Ulcinju  pokretač su  većeg talasa zaraze u posljednjim danima. Martinović kaže da zbog obima posla nije bio u mogućnosti da dodatno apeluje na javnost, međutim, smatra da  odgovornost dijele i nadležni.
„Većina ljudi koji su imali simptome ili koji su pozitivni na koronavirus su u epidemiološkoj anketi naveli da su u posljednjim danima bili na nekom svadbenom veselju ili na porodičnom okupljanju, koja su broja i po dvesta, trista ljudi, što je zabranjeno“, smatra Martinović.
Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, brzi testovi na novi koronavirus bi do kraja ovog mjeseca trebalo da stignu u svakoj kovid ambulanti u Crnoj Gori, te za sada nema tačnog datuma kada bi ti testovi mogli biti dostupni i u Ulcinju.
Martinović je kazao da rezultati testova kasne zbog obimnog broja testiranja, te i da su nerijetko primorani da testiraju više desetina osoba na dnevnom nivou, uprkos tome što je kapacitet testiranja smanjen.

  • 1

    Radio