AKTUELNO Više

DR MARNIKOVIĆ: „EPIDEMIJA MALIH BOGINJA NA PRAGU, ZABRINJAVAJUĆI BROJ NEVAKCINISANE DJECE U ULCINJU“

Prej tvteuta16:20 25 Oktobar 2017

U razgovoru za TV Teuta, direktor Doma zdravlja „Bogdan Vujošević“ dr Pavle Marniković govorio je o značaju vakcinacije djece svim vakcinama, a posebno MMR vakcinom koja je u posljednjem periodu postala tema u svim krugovima društva.

„Zbog antivakcionalnog lobija koji širi dezinformacije o MMR vakcini drastično je opao broj vakcinisane djece. Stanje u Ulcinju je veoma loše, a najviše su pogođena djeca rođena 2015. i 2016. godine“, kazao je Marniković.

Prema podacima koje posjeduju, u 2014. godini vakcinisano je 93,5% djece, dok je u 2015. godini zabilježen pad koji iznosi oko 75%. Najgora situacija je u prvim mjesecima 2016. godine, gdje je ukupno vakcinisano tek 30% djece, uzrasta od 12-24 mjeseci kao i djeca predškolskog uzrasta.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje apelovali su na sve domove zdravlja da hitno upozoravaju roditelje nevakcinisane djece na obaveznu vakcinaciju.

„Upozoravamo roditelje djece i po nekoliko puta, međutim oni se ne odazivaju našim pozivima, što je porazno“, dodao je Marniković.

  • 1

    Radio