AKTUELNO Više

DPS Ulcinj: Novoformirana koalicija opstruirala konstituisanje Skupštine, resorno ministarstvo da spriječi protivzakonito djelovanje upravnog inspektora

Prej tvteuta16:36 31 Maj 2022

Neprincipijelno sklepana koalicija, onih koji su do juče jedni drugima poručivali da „ovakav model političara sada postaje zarazna bolest od koje se ugrožava cijelo društvo“, očigledno iz straha da nemaju potrebnu većinu, čini sve da opstruira legitimno konstituisanje Skupštine opštine Ulcinj. Pri tome, očigledno jedino njima znanim, policijsko inspektorskim metodama, zloupotrebljavajući službeni položaj i prekoračenjem ovlašćenja upravnog inspektora koji je ušao u zonu krivične odgovornosti, pokušavaju na silu, gazeći pravni poredak, da formiraju njihovu nepostojeću većinu.

Kao što je javnost upoznata, prva sjednica SO Ulcinj sazvana je u skladu sa članom 39 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, a navedenom sjednicom predsjedavala je, takođe u skladu sa članom 39 stav 3 Zakona, najstarija odbornica SO Ulcinj.

Kako je za predsjednika Skupštine dostavljen predlog za 2 kandidata, sjednica je prekinuta u skladu sa članom 84 Poslovnika o radu SO Ulcinj zbog potrebe obaveznih konsultacija i formiranja Komisije.

Kako se u situaciji kada se izbor predsjednika SO Ulcinj vrši između 2 ili više kandidata, obrazuje Komisija od tri člana iz reda odbornika čiji sastav odgovara stranačkoj zastupljenosti u Skupštini, svim političkim subjektima u ulcinjskom parlamentu upućen je poziv radi učešća u konsultacijama.

Međutim, na konsultacijama učešće nijesu uzeli predstavnici političkih partija i to: URE, DP, SD, SDP, Albanske alternative i FORCE i na taj način svjesno i direktno opstruirali rad Skupštine.

Da su sva dosadašnja postupanja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine i Poslovnikom o radu SO Ulcinj, najbolje potvrđuje nalaz upravnog nadzora br: 08-043/22-2327/2 od 27.5 2022. godine dobijenog od strane Ministarstva javne uprave.

Nalazom Ministarstva javne uprave utvrđeno je da je SO Ulcinj morala biti konstituisana do 27.5.2022. godine, što se nije moglo uraditi zbog nedolaska predstavnika političkih partija na konsultacije u cilju formiranja obavezujuće Komisije, čime je jasno da se, zbog opstrukcije odnosno straha političara koji plediraju da vode našu opstinu, došlo do situacije da je dovoden u pitanje legitimitet nastavka održavanja današnje sjednice, pa je shodno tome sjednica prekinuta. O svemu će se obavijestiti nadležno ministarstvo u cilju njegovog daljeg postupanja u skladu sa nadležnostim Vlade propisanim članom 39 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Poručujemo svim akterima da su, ako ni zbog čega drugog onda zbog građana Ulcinja, dužni poštovati zakone i druge pozitivno pravne propise, te da ne ulaze u zonu krivične odgovornosti zloupotrebom službenog položaja i prekoračenjem ovlašćenja. Posebno pozivamo ministra javne uprave i resorno ministarstvo da spriječe zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje granica svog ovlašćenja upravnog inspektora čije protivzakonito postupanje ima elemente iz člana 416 Krivičnog zakonika, što ćemo procesuirati kod nadležnog tužilaštva.

  • 1

    Radio