AKTUELNO Više

DPS Ulcinj: Đeka priznao da je u Ulcinju na djelu silovanje demokratije, još da shvati da je on i akter

Prej tvteuta00:35 3 Jun 2022

Evidentno je da gospodin Fatmir Đeka posjeduje veliku drskost kada sebi daje za pravo da iz udobne ministarske fotelje sa sjednice Vlade opisujući situaciju u Ulcinju kaže da je “na djelu silovanje demokratije, brutalan pokušaj prekrajanja izborne volje građana i drastično kršenje zakonskih procedura”, poručili su iz Opštinskog odbora DPS Ulcinj.

“Kada naši sugrađani ne bi znali pravu istinu, možda bi i povjerovali u njegove riječi. Ipak mnogi od njih su nažalost na svojoj koži osjetili pun sjaj bahatog ponašanja od strane partijskih funkcionera koalicije koje je i Đekina partija dio, a koji su vršili neviđenu policijsku represiju i brutalnu zloupotrebu državnih resursa za vrijeme predizborne kampanje i na sam izborni dan”, ocijenili su iz OO DPS Ulcinj.

Valjda gospodin Đeka, nije predvidio i zaboravio da je i sam bio, kako navode,  “akter afere kupovine glasova a samim tim i svojevrsni jurišnik na slobodnu izraženu volju birača kao jedan od osnovnih principa demokratičnosti”.

“Radi javnosti još jednom ćemo ukazati da je novoformirana koalicija u želji da se nastavi Prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine Ulcinj i to bez pripreme za glasanje, bez održavanja konsultacija sa klubovima odbornika, i bez zakonom propisanog predsjedavajućeg sjednicom, iskazala grubo nepoznavanje zakonskih procedura i propisa, te na taj način grubo prekršila Poslovnik o radu Skupštine. Potvrda o svemu tome je stigla od strane Ministarstva javne uprave koje je u nalazu upravnog nadzora br: 08-043/22-2327/2 od 27.5.2022. godine ukazalo na skandalozno kršenje procedure i elementarno nepoznavanje pozitivno pravnih propisa od strane onih koji bi u narednom periodu da upravljaju našom opštinom”, pojasnili su iz DPS Ulcinj.

Osim toga ostaje nejasno, naglašavaju iz DPS, zašto je Vlada “požurila” da u nerazumno kratkom roku, manjem od 24 časa sazove sjednicu, što dovodi u pitanje i njen legitimitet, jer, kako kažu, “ima još više od 25 dana za konstituisanje, a u istoj pravnoj situaciji Skupštinu za Berane zakazuje za pet dana gdje je ostalo svega par dana za njeno zakonsko konstituisanje”.

“Međutim u jednom dijelu današnjeg Đekinog izlaganja aspolutno smo saglasni. Drago nam da je javno priznao da su “ovakvim činjenjima odgovornih političkih grupacija i pojedinaca ugroženi interesi i prava građana”. Ali očigledno da se u takvim činjenjima gospodin Đeka ne pronalazi, te da svoja i djela svojih koalicionih partnera želi imputirati drugima”, dodaju.

Ipak, kažu,  “jedno im ostaje nejasno”.

“Kada je tokom današnje sjednice pozvao vladu “da mora iskoristi sva sredstva kako bi se u najkraćem roku prekinulo ovo nezakonito djelovanje i bahaćenje”, da li je mislio na sva ona nepočinstva kada su pojedini današnji članovi vlade i određeni vladini funkcioneri tada sa drugih pozicija na najbrutalniji način u svrhe ostvarivanja izbornog rezultata za potrebe partijskih interesa sebi i svojim strankama podredili dio državnog aparata, suspendujući zakon i Ustav Crne Gore. I njemu i njegovim koalicionim partnerima kao i svima drugima poručujemo da tako nešto više nećemo dozvoliti, a upravo činjenica da smo sada dio vlasti nam daje i mogućnost da se svim tim činidbama na valjan način ispriječimo i zaštitimo javni interes naše države i svih njenih građana”, zaključili su iz DPS Ulcinj.

  • 1

    Radio