SliderMN Više

DPS predlaže: Umanjiti akcize na gorivo do 50 odsto, račune za struju do 40 odsto, pomoći penzionere…

Prej tvteuta12:45 18 Septembar 2023

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predložio je set mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore koji podrazumijeva umanjenje akciza na gorivo do 50 odsto uz koordinisanu aktivnost inspekcijskog nadzora i kontrole formiranja maloprodajnih cijena u državi, jednakratnu pomoć od 150 eura za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade Fonda PIO i novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca, kao i 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice.

Kako je rekao prof. dr Nikola Milović ispred Kluba poslanika DPS-a, mjere podrazumijevaju i jednokratnu pomoć od po 300 eura za sve podstanare u Crnoj Gori, te 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva za period do tri mjeseca.

„Osloboditi plaćanja, ili subvencionisati 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori, za prvo polugodište, odnosno semestar; subvencionisati kupovinu drveta i peleta i to po 20 odsto nižim cijenama od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva; obezbijediti dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100 eura za period do tri mjeseca; formirati robne rezerve sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama; nastaviti sa ciljanim mjerama fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisak“,  naveo je Milović.

On je pozvao Vladu da bez odlaganja, po hitnom postupku usvoji i implementira navedene mjere.

„Predstavljeni paket mjera iznosi preko 55 miliona eura i Vlada ima mogućnosti i finansijskih sredstava za njegovo hitno sprovođenje. Ukoliko, u sastavu Valde nema znanja da mjere budu sprovedene stojimo na raspolaganju da ih vrlo jasno, stručno, argumentovano i dokumentovano uputimo u kratkom roku od sedam dana kako ih mogu implementirati“,  poručio je Milović.

On je rekao da su mjere ostvarive ako ima volje trenutne vlade „koja je dužna da upotrijebi budžet tako da građanima nudi socijalni mir i prosperitet“.

Milović je napomenuo da ovoliku inflaciju Crna Gora ne pamti ni iz doba globalne ekonomske krize 2008. godine.

„Danas država nije preuzela ništa da bi kontrolisala katastrofalno finansijsko stanje u kom su se našli građani. Dozvoljeno je da inflacija nastavi da bukti i pretvori se u finansijski požar koji je doveo do nastavka enormnog rasta cijena osnovnih i svih drugih životnih namirnica. Igre sa dnevnim, samoreklamirajućim akcijama „Stop inflaciji“ nijesu ozbiljan odgovor na socioekonomsko posrnuće koje prijeti građanima Crne Gore“, ocijenio je Milović.

  • 1

    Radio