DRUŠTVO Više

DPN CG: „Vlada da prestane da onemogućava rad novinarima“

Prej tvteuta13:27 15 Mart 2022

Društvo profesionalnih novinara poziva Vladu i njene službenike da prestanu sa nedemokratskim praksama onemogućavanja novinara da rade svoj posao i najoštrije osudjuje pisanje portal, koji crtaju mete novinarkama Vijesti.

„Vlada umjesto da promoviše dobre prakse portalu IN4s dostavlja pitanja koja joj o danas najaktuelnijoj temi formalnog uvodjenja sankcija Rusiji dostavila novinarka Vijesti Mila Radulović. Ministri su više nego drugi obavezni da razjasne sva pitanja u vezi sa radom Vlade i poštovanjem medjunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela. Na ovaj način – dostavljem pitanja novinarke Vijesti portalu – neko je od vladinih službenika učestvovao u kampanji i nacrtao metu novinarima Vijesti, posebno koleginici koja ih je poslala Vladi“, navode iz DPNCG.

Iz Društva profesionalnih novinara navode da su tvrdnje da novinarke Radulović i Biljana Matijašević promovišu otvorenu rusofobiju izuzetno opasne imajući u vidi situaciju u Ukrajini i uticaj ruske propagande u Crnoj Gori. „Portal Borba objavio je takodje neprofesionalnu analizu teksta koji je tokom vikenda izašao u Vijestima, takođe nekorektno i neetički polemišući sa njegovim sadržajem. Podsjećamo i da se direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević nekorektno ponijela prema novinaru Vijesti Goranu Kaporu, zbog pisanja ovog lista o produženju licence za igre na sreću i njenom sporu sa ministrom finansija. Direktorica je takodje pokazala i nepoštovanje prema svim izvještačima, koje je pozvala na pres konferenciju da saopšti šta ima, nakon čega je odbila da odgovara na pitanja“, dodaje se u saopštenju.

Sve ovo, ali i slučaj inspektorke za turizam koja je prijavila urednika Pobjede Bora Višnjića zbog objave snimanja nepropisnog parkiranja, iz DPNCG-a ocjenjuju da pokazuje nepoznavanje uloge medija i neodgovornost javnih funkcionera prema građanima i medijima koji ih izvještavaju.
„Stoga pozivamo sve da omoguće novinarima da rade posao u interesu javnosti i prestanu sa kreiranjem ambijenta u kojem je sve dozvoljeno u društvu koje je duboko polazirovano i u kojem sve više jača desni eksremizam i radikalizam. Posebno je problematično to što se radi o portalu koji nije registrovan kao elektronska publikacija u skladu sa Zakom o medijima, a koji prema svim istraživanja širi sporan sadržaj, često i govor mrženje čak i u uredničnom sadržaju a ne samo u komentarima čitalaca. Država ima zakonske mehanizme da pokrene postupak u skladu sa Zakonom o medijima ali to ne radi“, zaključuju iz DPNCG-a.

  • 1

    Radio