SliderMN Više

Dom zdravlja Ulcinj: Počela vakcinacija HPV vakcinom

Prej tvteuta13:23 30 Septembar 2022

U Crnoj Gori je od  26.septembra prvi put počela vacinacija protiv HPV (humana papiloma virus) infekcije, a prve vakcine dobijaju djevojčice od devet godina. HPV je jedan od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, što je jedan od pet vodećih uzroka malignih bolesti žena u Crnoj Gori. Direktorica Doma zdravlja Ulcinj doktorka Sadije Holaj kazala je da je u prvoj pošiljci vakcina stiglo 60 doza, te i da za primanje vakcine nije potreban uput izabranog pedijatra.

Poslednji zvanični podaci govore da je u Crnoj Gori za godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice, od čega je preminulo 46 žena. Vakcina djelotvnornija što se ranije primi, a najdjelotvornija je u periodu između devete i 13. godine.

Vakcinacijom protiv HPV-a se Crna Gora pridružila oko 100 država svijeta koje tu djelotvornu i visokobezbjednu vakcinu primjenjuju već 15 godina. HPV virus je vrlo rasprostranjen virus u ljudskoj populaciji. Smatra se da većina seksualno aktivnih ljudi bude zaraženo ovim virusom u nekom trenutku života,a najčešće bivaju zaražene žene.

Više o početku vakcinacije i razlozima zbog kojih roditelji treba da vakcinišu svoje djevojčice pogledajte u večerašnjem izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio