EKONOMIJA Više

Dok zakupci plaža iščekuju špic sezone, kamperi hrle u Ulcinj

Prej tvteuta15:53 7 Jul 2023

Zakupci plaža, kao i vlasnici restorana, apartmana i hotela u Ulcinju s nestrpljenjem su iščekivali ljepše vrijeme u  nadi da će s lijepim ljetnjim danima porasti i broj gostiju. Početak je jula, što znači da kroz par dana kreće špic sezone, koji se u barem u Ulcinju očekuje od 15. jula.  Vlasnik plaže, restorana i kampa „Safari“ Petar Delić za TV Teuta ocijenio je da će sezona ipak trajati kraće nego što su očekivali.

„Ne možemo još biti zadovoljni, sezona se zahuktava, znate i sami da su vremenske prilike u junu bile loše, nismo mogli n išta bolje ni da očekujemo, ali opet očekujemo da će biti dobra posjeta. Po nekim mojim viđenjima, sezona će trajati kraće nego što smo mislili“, ocijenio je Delić. 

U odnosu na lanjsku sezonu, cijene su u određenoj mjeri korigovane, zbog, kako nam je rečeno porasta troškova hrane, cijene radne snage i drugog. Uprkos tome, prema našim saznanjima, Ulcinj je i dalje jedna od povoljnijih destinacija  na primorju ove godine,  i tradicionalni gosti se ponovo vraćaju.

„U udruženju zakupaca razgovaramo o našim problemima, ali i cijenama… Mi cijene ne dižemo jer nam se prohtjelo, već se zahtjevi i obavezi povećavaju, radna snaga i namirnice su poskupjele, i mi moramo da podignemo cijene da bi bili rentabilni, što nam je žao jer to plaćaju gosti“, dodaje Delić. 

U hladu borove šume nadomak same plaže,  svoj mir i mjesto za odmor odabrao je značajan broj kampera uglavnom iz Centralne i Zapadne Evrope. Delić kaže da iz godine u godinu bilježe porast kampera, dok neki od njih ostaju i duže nego što su prvobitno planirali.

“ Ulcinj je jako posjećen od strane kampera, postali smo konkurenti što se tiče kamping turizma, i to je jedan vid turizma koji će rasti iz godine u godinu. Trenutno imamo najviše Poljaka, Slovenaca, Čeha, a van sezone 95% kampera je iz Njemačke. Trenutno imamo nekih 40-50 kampera, mnogo je i onih koji ostanu svega dan -dva i nastave dalje. Jako su zadovoljni sa uslovima koje Ulcinj ima“, zaključuje Delić. 

Prema posljednjim podacima Turističke organizacije Ulcinja, u najjužnijoj opštini boravi preko 20 hiljada registrovanih gostiju, dok samo u kampovima boravi njih 400.

  • 1

    Radio