POLITIKA Više

Dobra saradnja Ministarstva i UNICEF-a doprinosi poboljšanju obrazovnog sistema

Prej tvteuta10:06 14 Decembar 2016

Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas, 13. decembra sa šefom Kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Bendžaminom Perksom sa kojim je razgovarao o kvalitetu obrazovanja u Crnoj Gori, rezultatima PISA testiranja i razvoju vještina za 21. vijek, kao i o predškolskom obrazovanju u okviru kojeg Ministarstvo i UNICEF imaju čvrstu saradnju.

Ministar Šehović je predstavio prioritete rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za naredni period i istakao da je unapređenje kvaliteta obrazovanja je glavni cilj. “Želimo da se fokusiramo na učenike i studente kako bi kod njih razvili znanja, vještne i  kompetencije koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada”, kazao je Šehović. Da moramo  još raditi po ovom pitanju govore i nedavno objavljeni rezultati međunarodnog testiranja učenika PISA 2015, koji pokayuju blagi pomak u obrazovanju crnogorskih đaka u odnosu na prethodna testiranja. “Rezultati PISA testiranja će nam dati inpute za dalje djelovanje u obrazovnom sistemu koje će biti usmjereno na razvijanje nekognitivnih i socio-emocionalnih vještina, uključujući obuke nastavnika i reviziju kurikuluma u dijelu uvođenja vještina za XXI vijek, kao i još aktivniji rad Koordinacione grupe za unapređenje kvaliteta obrazovanja”, rekao je Šehović.

Šef Kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks čestitao je ministru Šehoviću stupanje na dužnost i izrazio nadu da će se uspješna saradnja Ministarstva i UNICEF-a nastaviti i u narednom periodu. On se osvrnuo na realizaciju zajedničkih aktivnosti stavljajući akcenat na projekat podrške adolescentima „Razvoj vještina za XXI vijek“ i aktivnosti koje su postignute u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

Sagovornici su se osvrnuli i na dobre rezultate kampanje “Svi u vrtić“ i izrazili zadovoljstvo postignutim ističući da je neophodno kontinuirano ulaganje u obrazovni sistem, kao i da će saradnja ove dvije institucije svakako doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva.

 PR služba Ministarstva prosvjete

  • 1

    Radio