AKTUELNO Više

Đurović: Nismo postigli dogovor ni o jednom pitanju

Prej tvteuta12:01 18 Novembar 2022

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović saopštila je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima parlamentarnih partija da nije postignut nijedan dogovor koji bi doveo do raspleta političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora već duže vrijeme.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni o jednom pitanju. Apelujem na sve da smognu snage i odgovornosti kako bismo došli do nekog rješenja da se riješi pitanje Ustavnog suda i ostala pitanja važna za građane”, kazala je Đurović novinarima nakon današnjeg sastanka.

Đurović je istakla da je spremna da, ako postoji volja i želja, organizuje i naredni sastanak.

“Ali ako će to biti da govore svi koji su problemi, a ostanu zakovani u svojim rovovima, ne vidim onda svrhu tih sastanaka. Od strane opozicije danas su bili najtvrđi stavovi. Vlast je nudila neka kompromisna rješenja”, istakla je ona.

Sastanku je prisustvovao predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, ali je nakon tri sata izašao zbog ranije zakazanih obaveza. Današnjem sastanku nisu prisustvovali lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, kao ni lider GP URA Dritan Abazović.

Sastanku su prisutvovali predsjednik SDP-a Raško Konjević, SD-a Damir Šehović, Demokrata Aleksa Bečić, lider Demosa Miodrag Lekić, predsjednici BS-a, LP-a, SNP-a Ervin Ibrahimović, Andrija Popović, Vladimir Joković, iz PzP-a je došla Branka Bošnjak, lider FORCE Genci Nimanbegu, predstavnik Albanske alternative Maraš Dukaj, funkcionerka GP URA Ana Novaković Đurović, lider CIVIS-a Srđa Pavićević, lideri Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije Goran Danilović i Maksim Vučinić. Na sastanak nisu došli lideri DF-a, a iz tog saveza prisustvuju Simonida Kordić i Maja Vukićević.

Na sastanku se, kako saznaje CdM, vodila polemika.

DPS, SDP, SD traže da se povuče zakon o predsjedniku, da se cijeli proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na Ustavni odbor, te da se ide na izbore.

Druga strana traži da se glasa za predložene kandidate za sudije Ustavnog suda i da onda Ustavni sud utvrdi je li ustavan zakon o predsjedniku.

Podsjećamo, predsjednica Skupštine Danijela Đurović ranije je kazala da će prioritetne teme o kojima će razgovarati biti iste kao i na prošlom sastanku.

“To su neregulisana situacija u pravosudnom sistemu, odnosno neophodnost što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetak procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca i reforma izbornog zakonodavstva”, rekla je Đurović.

Kako je kazala Đurović, jasno je da su nefunkcionalan Ustavni sud, status Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje i otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rješenja i postupaka, pitanja koja se moraju što prije rješavati kako bi država nastavila napredak na unutrašnjem i međunarodnom planu.

  • 1

    Radio