AKTUELNO Više

Đukanoviću poslati potpisi podrške Lekiću

Prej tvteuta16:21 26 Decembar 2022

Poslanici parlamentarne većine dostavili su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

U dopisu koji je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić dostavio predsjedniku države Milu Đukanoviću se navodi da postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Oni pozivaju Đukanovića da, u skladu sa izmjenama Zakona o predsjedniku, otpočne konsultacije o mandataru sa predstavnicima partija parlamentarne većine.

„Skupština, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima. Pošto je na proljeće rok za održavanje predsjedničkih izbora, neophodno je postiću dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo povjerenje između svih učesnika izbornog procesa. Pored ovih zakonskih projekata gdje su za donošenje neophodne dvije trećine poslanika, postoje zakoni koji treba, bez obzira na većinu koja ih donosi, da budu plod najšireg dogovora svih u parlamentu. Kao primjer navodimo Zakon o biračkim spiskovima i Zakon o registru prebivališta i boravišta. Ova dva zakona su važna za realizaciju predsjedničkih, ali i parlamentarnih izbora. Napominjemo da su problemi ova dva zakona proizveli posljedicu višemjesečnog ponavljanja izbora u opštini Šavnik“, navodi Mandića.

U dopisu Đukanoviću Mandić navodi i da su otvoreni za razgovor po svim navedenim pitanjima, uključujući i preblem koji je nastao u procesu konstituisanja novih lokalnih vlasti u Podgorici i Pljevljima.

„Uvažanvanje demokratskih principa i deblokada institucija su prijeko potrebni Crnoj Gori. Očekujemo da ćete razumjeti važnost političkog trenutka u kome se nalazimo i potrebe za dijalogom, kako bi svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini došli do zajedničkih rešenja u intreresu zemlje i njenih građana“ naveo je Mandić.

  • 1

    Radio