SliderMN Više

Đukanović: Parlamentarni izbori 11. juna

Prej tvteuta13:24 17 Mart 2023

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, kazao je da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 11. juna ove godine.

„Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun“, kazao je Đukanović na konferenciji za medije.

„Lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu, nijesu se odazvani pozivu za konsultacije. Zbog toga sam danas, kao i tada, ubijeđen da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, kazao je Đukanović na konferenciji.

Poručio je da se, kao predsjednik, istrajno držao Ustava, te da je zatražio i mišljenje od Venecijanske komisije.

„Poznato je kako se okončao pokušaj formiranja Vlada Miodraga Lekića, čime je potvrđeno da većine nije bilo niti je danas ima“, kazao je predsjednik.

Kako je ranije isticao, dio pravnog tima ga je savjetova da ima zakonske uslove da raspusti parlament i raspiše izbore, ako u predviđenom roku ne bude izabrana nova vlada.

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana, što znači da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe krajem maja ili početkom juna.

Podsjećamo, mandataru Miodragu Lekiću sinoć je isekao rok za formiranje 44. vlade. On je u nedjelju obavijestio lidere parlamentarne većine da nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika Grđanskog pokreta URA.

  • 1

    Radio