AKTUELNO Više

Đukanović odgovorio Mandiću: Predlog Lekića za mandatara nema uporište u Ustavu

Prej tvteuta11:48 29 Decembar 2022

Nemam namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u odgovoru jednom od lidera DF-a Andriji Mandiću koji ga je 26. decembra pozvao da zakaže konsultacije sa predstavnicima političkih partija parlamentarne većine.

“Zahvaljujem na Vašem pismu koje ste mi u ime potpisnika peticije uputili 26. ovog mjeseca. Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama. Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, istakao je predsjednik države.

Đukanović je kazao i da nema namjeru da spori Mandićeve tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću.

“Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”, jasan je Đukanović.

Predsjednik države izrazio je zahvalnost na poziv da kroz dijalog svi daju doprinos.

“Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore”, istakao je on.

Đukanović je kazao da je otvoren za “iskren, principijelan, inkluzivan politički dijalog o ovim pitanjima”.

“Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca”, naglasio je Đukanović.

Predsjednik države Mandiću je na kraju uputio srdačne čestitke i “najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima”.

  • 1

    Radio