SliderMN Više

Đukanović od 20. maja bez državne funkcije i imuniteta, platu predsjednika primaće do penzije

Prej tvteuta13:31 5 April 2023

DAN – Aktuelni predsjednik države Milo Đukanović na toj funkciji će se zadržati najduže do 20. maja i momentom odlaska sa te pozicije ostaće i bez imuniteta koji ga štiti od eventualnog krivičnog gonjenja. Prema ocjeni više eminentnih pravnika sa kojima smo juče razgovarali, pitanje prestanka imuniteta vezano je sa odlaskom sa funkcije, te samim tim sobzirom na to da je Đukanović na predsjednički mandat stupio 20. maja 2018, po sili zakona 20. maja mu i prestaje državna funkcija, a sa njom i imunitet.

Đukanović je 20. maja 2018. godine preuzeo funkciju predsjednika Crne Gore na Cetinju, naslijedivši tada Filipa Vujanovića na toj poziciji.

Đukanović dužnost svom nasledniku Jakovu Milatoviću može predati i prije 20. maja, ukoliko se eventulano odluči na taj čin. Protiv Đukanovića je proteklih godina podnijeto više krivičnih prijava, optuživan je za nezakonito bogaćenja, konflikt interesa, zloupotrebe, ali prijave su često odbacivane kao neosnovane. Da li se i koliko predmeta u ovom trenutku nalazi eventualno u fazi izviđaja, a odnosi se na Đukanovića, nije poznato. Međutim, zvanično je potvrđeno da je Specijalno državno tužilaštvo u februaru ove godine ponovo uzelo u rad prijavu koju je Alternativa Crna Gora ranije podnijela protiv odlazećeg predsjednika i njegovog sina Blaža Đukanovića, zbog navodne utaje poreza i doprinosa, i zloupotrebe službenog položaja.

Pitanje prestanka imuniteta nije detaljno razrađeno Ustavom, kao ni Zakonom o predsjedniku. Ipak, navodi iz člana 86 Ustava jasno ukazuju da je imunitet vezan za mandat, odnosno trajanje funkcije. U članu 86 precizira se da poslanik uživa imunitet, a na isti način to pravo ostvaruju i predsjednik Crne Gore, predsjednik i članovi Vlade, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik i sudije Ustavnog suda i vrhovni državni tužilac.

Iako je ostao bez državne funkcije, nakon poraza na izborima 2. aprila, Đukanović će, ipak, kao bivši predsjednik Crne Gore moći da zadrži niz privilegija koje mu pripadaju u skladu sa Zakonom o predsjedniku. Đukanović je cijeli radni vijek do sada proveo na značajnim državnim funkcijama, zapravo rotirao je funkcije predsjednika i premijera, a kao bivši šef države ima pravo na zaradu, kancelariju i službeno vozilo. On trenutno koristi službeni luksuzni „mercedes majbah“, koji je poreske obaveznike koštao oko 650.000 eura, a koji je uporno odbijao da vrati iako je bivša vlada Zdravka Krivokapića imala plan da ga proda.

Đukanović će ostati u javnom životu jer je članom 14 Zakona o predsjedniku propisano da se bivši šef države uredno poziva na državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola. Odlazak sa državne funkcije ne znači i prestanak korišćenja državne kase jer zakon precizira platu bivšem predsjedniku, koju će primati sve dok ne ostvari pravo na penziju. Dakle, po slovu zakona, jedan predsjednički mandat je dovoljan da se više ne mora raditi do penzije.

Po prestanku funkcije predsjednik države ima pravo da koristi kancelariju, da ima savjetnika i službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez njega. Ova prava se mogu koristiti najduže pet godina po prestanku obavljanja dužnosti predsjednika, a sva sredstva za ovu namjenu obezbjeđuju se iz budžeta. Takođe, imaće pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom nadležnih organa, u skladu sa zakonom. Svih prava može da se odrekne i o tome samo treba da obavijesti Skupštinu.

  • 1

    Radio