SliderMN Više

Đukanović: „Izvjesni parlamentarni izbori“

Prej tvteuta14:38 17 Septembar 2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u intervjuu za Euro News Albania, da je, sudeći prema pregovorima parlamentarnih partija, država izvjesno pred skorijim parlamentarnim izborima.

– Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba što prije doći do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu nagađati. Ali izvjesno mogu reći – čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle političke većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ne može da generiše stabilnu političku Vladu – poručio je predsjednik Đukanović i dodao da očekuje da će nakon izbora Crna Gora dobiti stabilnu.

– Ove dvije godine novog političkog iskustva smatram izgubljenim. To su dvije godine u kojima su se generisali problemi u finansijskom, ekonomskom, institucionalnom, pravnom planu. Crna Gora je zastala u pregovorima sa EU i to su razlozi zbog kojih mislim da je Crnoj Gori potrebna snažna, politička, odgovorna vlada. Tu političku vladu očigledno ne možemo dobiti na temelju rezultata iz avgusta 2020. godine- navodi predsjednik.

Đukanović smatra da je Vlada Dritana Abazovića  Crnu Goru vratila u prošlost na neodgovoran način potpisujući tzv. temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prema njegovim riječima, “ jedno veoma teško istorijsko nasljeđe pokušala je da riješi preko noći na način koji je štetan za interese Crne Gore“.

-Zbog toga ja ta Vlada izgubila povjerenje, ali, nažalost, Crna Gora još nije počela da koristi priliku ubrzanog pristupa Evropskoj uniji- poručuje on.

Đukanović ističe da je potpisivanje ugovora sa SPC bila solo akcija Abazovića.

– Definitivno za to nije imao podršku najjačih političkih partija, počev od one koja je dala podršku manjinskoj vladi. Moje uvjerenje je da ugovor koji je na snazi nije izum Abazovića, niti njegovog kabineta. Mislim da je jednostrana rješenja u tom ugovoru kreirala SPC, a Abazović je taj koji je prihvatio takav aranžman i nametnuo Crnoj Gori obaveze koje bi mogle imati dugoročnu štetu po njene nacionalne interese – smatra predsjednik.

  • 1

    Radio