SliderMN Više

Đukanović: Danijel Živković dobar izbor, ostajem u DPS-u

Prej tvteuta15:54 6 April 2023

Glavni odbor Demokratske partije socijalista na današnjoj sjednici ozvaničio je odluku lidera te partije Mila Đukanovića da se povuče sa mjesta predsjednika stranke. GO DPS-a je jednoglasno izabrao Danijela Živkovića za vršioca dužnosti predsjednika partije. Nakon sjednice GO Đukanović je saopštio da je osnovna ocjena da nismo zadovoljni rezultatom i da su njihovi planovi bili više postavljeni. On je naglasio da su rezultati predsjedničkih izbora pokazali da Crna Gora srlja vodama velikosrpskog nacionalizma.

“Željeli smo da ažurnim zakazivanjem sjednice Glavnog odbora što brže definišemo ocjenu našeg učešća na predsjedničkim izborima. Imali smo dugu, detaljnu i plodnu raspravu. Nije mali uspjeh osvojiti oko 155 hiljada glasova u neregularnin uslovima i uplivima faktora. Ali osnovna ocjena je da nismo zadovoljni rezultatom i da su naši planovi bili više postavljeni”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima vjeruju da su predvodili Crnu Goru u vremenu kad je osvajala nove dionice na vrednosnoj orijentaciji crnogorskog društva.

“Ponosni smo na to. Vjerujemo da je naš sistem vrijednosti superioran i da crnogorsko društvo ima pravo na sezonsko lutanje, kao što se dešava nakon 30. avgusta 2020. Crna Gora srlja putevima velikosrskog nacionalizma. Ali, razumijemo da su u životu društva i čovjeka mogući ciklusi, neki bolji, neki lošiji. Moramo biti istrajni u dostizanju državno-političke relevantnosti”, kazao je Đukanović.

On smatra da na političkoj sceni nema ozbiljne alternative onome što je pokazao DPS, ali da uvažavaju mišljenje građana.

“Povukli smo novi potez tako što sam ja odlučio da se povučem s dužnosti predsjednika nakon dvadesetpetogodišnjeg upravljanja partijom, na koje sam ponosan. Nije to moja uspješnost, nego uspješnost te politike koju sam personifikovao. Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsjednika izabere Danijel Živković. DPS je iznjedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkatnijih ljudi te generacije je Živković, i ubjeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji povjerenja”, zaključio je Đukanović.

Đukanović je odluku o povlačenju saopštio juče Predsjedništvu partije i ona je očekivana, jer je lider DPS-a to najavio i tokom kampanje za predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

  • 1

    Radio