SliderMN Više

Đukanović: Crna Gora je u „institucionalnoj truleži“, neophodni hitni izbori

Prej tvteuta13:16 28 Oktobar 2022

Crna Gora je u „institucionalnoj truleži“, neophodni hitni izbori, kazao je predsjendik Crne Gore Milo Đukanović u u razgovoru za BBC na srpskom.

Đukanović je najprije nabrojao da je Vlada u tehničkom mandatu bez povjerenja većine poslanika, parlament sa promjenljivom većinom, predsjednik u posljednjim mjesecima mandata, pravosuđe mahom u stanju vršilaca dužnosti.

„Ovo je jedna institucionalna trulež: vlada je izgubila legitimitet, parlament na jednoj temi revanšizma prema ranijoj vlasti održava homogenost 41 poslanika. Takva zemlja nije u stanju da se ozbiljno organizuje u reformama izbornog zakonodavstva, evropskih integracija, povjerenja investitora“, kazao Đukanović za BBC na srpskom.

Iako Crnu Goru na proljeće 2023. čekaju redovni predsjednički izbori, Đukanović smatra da bi vanredni parlamentarni trebalo da se održe još ranije.

„Moje uvjerenje je da ne treba oklijevati, da smo izgubili mnogo vremena. Dramatično se pogoršava finansijska slika i mislim da izbore treba raspisati za prvi dan kada je to moguće, da ne dozvolimo da se dalje množe teške posljedice sa kojima će morati da se bavi jako kompetentna vlada“, kazao je predsjdnik Crne Gore.

BBC konstatuje da nedavno završeni izborni ciklus za Đukanovićevu stranku nije bio uspješan te da je na lokalnim izborima održanim u 13 opština i Podgorici, DPS izgubio kontrolu nad glavnim gradom, a blizu je učešća u vlasti u tri opštine.

„Rezultat nije niži zbog kvaliteta kampanje već je, prije svega, iznenađenje – zbog kvaliteta vršenja vlasti u Podgorici.

Taj kvalitet nije bio dovoljan u sudaru sa tendencijama inercije preslikavanja promijenjenog odnosa snaga sa državnog nivoa, ali i talasom populizma koji zapljuskuje ne samo Zapadni Balkan, nego i Evropu i prekookeanske zemlje“, kazao je Đukanović.

On je, kako dodaju konstatovao da je do promjene vlasti u Crnoj Gori poslije tri decenije jednom moralo da dođe.

„Postoji jedan dio biračke javnosti koji prati klatno koje se pomijera i to su bile pogodnosti našeg dugog trajanja na vlasti, a sada te pogodnosti imaju i drugi – tu se ne treba ni ljutiti, niti to smije iznenađivati. Potrebno je duže vremena za procese izgradnje političkog integriteta građana da bi mogli da slijede vrijednosti koje ih inspirišu, a ne da se po automatizmu priklanjaju onome ko je na vlasti – i tako je, nažalost, na cijelom Balkanu“, dodao je.

Na pitanje da li se udaljio od stranke ili, pak, stranka od njega, Đukanović je kazao: „Hoću da vam odagnam svaku sumnju da ima nečeg spontanog, nepredviđenog, nekog sukoba – nema ničeg“, kazao je i pojasnio da je strategija bila prethodno osmišljena.

„Kontinuitet vladanja je Crnoj Gori donio je mnogo toga dobrog, do mnogih ostvarenja ne bismo došli da su se promjene vlasti događale svake četiri godine. S druge strane, dugo trajanje vlasti porađalo je zavist koja se poslije određenog vremena transformiše u komplekse, pa je i očekivano da je poslije dvije godine jedina politika nove vlasti revanšizam, dok ozbiljnih prigovora na suštinu prethodne nema“, kazao je.

Đukanović time objašnjava i pitanje zašto je i nedavna kampanja za lokalne izbore bila nešto manje obojena pitanjima nacionalnog identiteta, ali se u centar pažnje vratilo pitanje kriminala i korupcije, klanova i šverca, hapšenja i tajnih službi.

„Shvatio sam da je to faktor homogenizacije opozicije u dugom periodu čekanja na dolazak na vlast, ali ne bih očekivao da to i nakon dvije godine vršenja vlasti i dalje bude jedini faktor njihovog jedinstva. Oni se ni oko čega nijesu složili u ove dvije godine, a postojale su mnoge odluke koje su mogle da se donesu prostom većinom, i onda se, kad dođu do konačnog razlaza, ujedine u mržnji prema DPS-u i Milu Đukanoviću“, kazao je predsjednik Crne Gore.

BBC podsjeća i da je premijer u tethičkom mandatu Dritan Abazović deset dana prije izbora na jednoj od sjednica Vlade pokazao fotografiju na kojoj se, kako je tvrdio, vidi Đukanović sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana.

On je, navode, takve priče odbacio riječima da su „bijedne, smiješne“, i dodao da su dvije godine protekle bez odgovora pravosuđa na takva pitanja.

„Proteklo je dovoljno vremena da počne neka istraga i da se formuliše optužnica protiv nekoga ko je navodno nezakonito postupao“, kazao je Đukanović za BBC na srpskom.

  • 1

    Radio