AKTUELNO Više

Đeka: Potreban snažan zakonodavni okvir za rodnu ravnopravnost

Prej tvteuta14:45 1 Decembar 2022

Saopštenje ministarstva ljudskih i manjiskih prava

 

Kada imamo u vidu da samo 37% muškaraca u Crnoj Gori smatra da su žene i muškarci jednaki, a 74% žrtava seksualnog nasilja nikada neće prijaviti nasilje, nije teško uočiti rodni jaz koji postoji u društvu, izjavio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka na današnjoj sjednici Ženskog parlamenta.

On je poručio da je potreban  snažan zakonodavni i praktični okvir koji će ženama i djevojčicama obezbijediti prostor za dostizanje njihovih punih kapaciteta, ali da su jednako neophodni čvrsti i efikasni institucionalni mehanizmi koji će im osigurati puno ostvarivanje zagarantovanih prava.

Ministar Gjeka je izjavio da su žene u mnogim prilikama svojom odgovornošću, posvećenošću, znanjem i snagom opravdale liderske crte karaktera, ali da je opet današnja tema nasilja okupila sve relevantne aktere.

Prema njegovim riječima a imajući na umu realnost koju žive žene i djevojčice u Crnoj Gori, vrijeme je da osnažimo temelje na kojima počiva crnogorsko društvo i da svako treba da počne od sopstvene svijesti i odgovornosti.

Ministar Gjeka je poručio da se sa mikronivoa mogu generisati promjene koje će imati domino efekat na društvo u cjelini, te da je siguran u snagu tog potencijala.

Gjeka je naglasio da je kampanja “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja“  poziv svima nama da kvalitetnije posvetimo pažnju ovoj temi, da se upoznamo sa implicitnim vidovima diskriminacije, ali i da preventivno reagujemo.

On je poručio da ne smijemo da čekamo snažne potrese, u vidu femicida, jer je svaki momenat važan i svaki momenat se broji.

  • 1

    Radio