SliderMN Više

Đeka: „Očuvanje kulturne i istorijske baštine jedan od osnovnih segmenata očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta“

Prej tvteuta15:40 29 Novembar 2022

Crna  Gora radi na unapređenju zakonskog okvira zaštite ljudskih i manjinskih prava izjavio je ministar Đeka i dodao da je izrada novog zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije  u toku. Đeka, koji boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvovao je obilježavanju Dana nacionalne zastave Albanaca na poziv Gradskog vijeća grada Njujorka.

Đeku je tom prilikom  ugostio Dejvid Kar ispred Gradskog vijeća, 50 okruga opštine Stejten Ajlend. Sagovornici su razgovarali o izazovima u oblasti ljudskih i manjinskih prava, toleranciji, prihvatanju različitosti i unapređenju kvaliteta života ranjivih društvenih kategorija. Đeka je pojasnio da resor kojim rukovodi pored navedenog pokriva borbu protiv diskriminacije, postizanje pune rodne ravnopravnosti, a oformiljena je i jedinica za interkulturalizam.

Ministar je rekao kako je prethodnih dana razgovarao sa crnogorskim iseljenicima i upoznao se dalje sa njihovim djelovanjem u cilju unapređenja ukupnog društvenog ambijenta, ali i jačanju veze sa matičnom državom.Crna Gora je ponosna na saradnju i veze sa svojom dijasporom svuda u svijetu. Đeka je istakao da očuvanje kulturne i istorijske baštine jedan od osnovnih segmenata očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta. Sagovornici su konstatovali da je uz jačanje zakonodavnog i institucionalnog okvira od izuzetnog značaja za svako društvo jačanje svijesti o razumijevanju ljudskih prava i uvažavanju različitosti.

Ministar je razgovarao i sa Džesikom Skarselom Spanton novoizabranom predstavnicom Senata države Njujork za okrug 23. Skarsela Spanton je između ostalog borkinja za prava žena, porodičnih i prava radnika. Đeka je tokom razgovora predstavio izazove sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti ostvarivanja jednakih mogućnosti.

  • 1

    Radio