AKTUELNO Više

Dinkelbach: „Roditelji najbitnija karika u lancu razvoja autistične djece“

Prej tvteuta15:28 15 Decembar 2017

Gostujući u emisiji Hronika Ulcinja, specijalista za autizam pri Centru za autistične ekspertize u Berlinu Tatjana Dinkelbach uputila je veoma korisne savjete roditeljima koji se bore sa nekim vidom autizma kod svoje djece.

„Kako će se prepoznati autizam kod djeteta zavisi od mnogo faktora, a najviše od stepena autizma koje je prisutno kod istog. U nekim teškim slučajevima on može biti vidljiv već od šestog mjeseca, dok je u ostalim slučajevima vidljiv od treće godine. Najprepoznatljivija su ponašanja kada dijete mijenja dan za noć, pokazuje određena agresivna ponašanja, odbija društvo i neku vrstu ishrane, plače i vrišti bez posebnih razloga – glavni su pokazatelji da sa djetetom nešto nije u redu“, kazala je Dinkelbach.

Inicijativa roditelja u momentima kada se čini da djetetu ne pomažu nikakve mjere koje su do tada imale pozitivan odjek je najbitnija.

„Upravo  u tim trenucima roditelj mora hitno reagovati i obratiti se specijalisti kako bi se odredio stepen autizma kod djeteta. Samo pravovremenom reakcijom i adekvatnim radom sa takvim djetetom može biti pomaka. U malim sredinama poput Ulcinja postoje određene barijere, roditelji izbjegavaju da takvu djecu izvode vani i da ih uključe u određene aktivnosti i nerijetko svoju djecu moraju voditi u inostranstvo kako bi dobili adekvatan tretman“, zaključuje Dinkelbach.

  • 1

    Radio