Aktuale Më shumë

Deputetët miratuan dy ligje për IBAR

Prej tvteuta13:28, 19 Qershor 2024

Deputetët e Kuvendit të Malit të Zi sërish miratuan ndryshimet në Ligjin për Këshillin Gjyqësor dhe Gjyqtarët dhe Ligjin për Transmetuesin Publik Kombëtar, të cilat kryetari i shtetit Jakov Millatoviq i kishte kthyer paraprakisht në Kuvend për rivendim.

Të dy ligjet u miratuan me votat e 48 deputetëve me një votë kundër.

Deri në fund të qershorit duhet të miratohet një raport pozitiv i IBAR-it, i cili do t’i mundësojë Malit të Zi të hyjë në fazat përfundimtare të negociatave me BE-në në fushën e sundimit të ligjit.

Në fillim të seancës, Boris Mugosha (SD) tha se parlamenti ka bërë një punë të madhe në lidhje me ligjet IBAR, edhe pse ka gjëra që duhet të rregullohen. Ai tha se duhet menduar për ndryshimin e modalitetit të vendimit për këto dy ligje.

“Unë mendoj se ne mund të bëjmë një hap përpara me këtë,” tha Mugosha.

Kryeparlamentari Andrija Mandiq tha se Kuvendi e ka detyrimin të bëjë 100% të punës në lidhje me marrjen e IBAR-it dhe se është e rëndësishme që ata në Bruksel që vendosin nëse marrim një opinion pozitiv apo jo, ta dinë se Kuvendi ka bërë gjithçka duhet.

Deputetja e pavarur Jevrosima Pejoviq tha se kryeparlamentari duhet t’i shpjegojë opinionit se për çfarë bëhet fjalë, sepse në situata të ngjashme dhjetë vjet më parë u largua nga parlamenti dhe nga bankat parlamentare.

Mandiq tha se gjatë kohës që ishte në opozitë ka vepruar në parim dhe se është i gatshëm të mbështes çdo gjë që deputetët bien dakord.

Deputetja e PDS-së së Malit të Zi, Aleksandra Vukoviq-Kuç tha se Mandiq duhet të kërkojë falje për deklaratat e kryetarit të komunës së Nikshiqit, Marko Kovaçeviq, se “ata që nuk do të trajtohen si vëllezër, do të trajtohen si turq”. Ajo tha se ky është fashizëm dhe se është veçanërisht e diskutueshme që Kovaçeviq të mbetet në detyrë në Nikshiq me mbështetjen e demokratëve dhe LQ URA.

 

Ajo tha se është tronditur nga një deklaratë e tillë dhe se priste reagimin e LQ URA dhe demokratëve.

“Thjesht mbeti e paqartë nëse ai donte t’i çonte turqit te ngacmuesit me shpata apo bajoneta,” tha Vukoviq-Kuç.

Mandiq tha se Kovaçeviq e ka shpjeguar qartë se çfarë donte të thoshte dhe se nuk ka asnjë politikan në Mal të Zi ndaj të cilit policia dhe prokuroria e shtetit kanë reaguar më shpejt se presidenti i komunës së Nikshiqit.

Ndërsa nga ana tjetër, ish-kryetari i PDS-së përmend publikisht gjakmarrjen dhe as që u dëgjua”, tha Mandiq.

  • 1

    Radio