SliderMN Više

Demokrate i URA dogovorili savez: Zajednički nastup na budućim izborima

Prej tvteuta09:54 11 Mart 2023

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA dogovorili su se o savezu koji predviđa zajedničke nastupe na budućim izbornim ciklusima, saznaju “Vijesti”.

Osim što će Građanski pokret URA podržati kandidaturu lidera Demokrata Alekse Bečića na predstojećim predsjedničkim izborima, oni će sastaviti i zajedničku listu za naredne parlamentarne izbore. Kako je rečeno “Vijestima”, cilj je objedinjavanje “političkog centra”, pa će lista biti otvorena i za druge političke subjekte, uključujući i Pokret Evropa sad.

URA i Demokrate su svojevremeno nastupali zajedno u koaliciji, ali je u međuvremenu došlo do razlaza koji je znao povremeno i da preraste u otvoreni sukob vatrenim političkim saopštenjima, ali i optužbama za nezakonitosti.

Na jučerašnjem glavnom odboru GP URA je prezentovana hronologija pregovora između Demokrata, Pokreta Evropa sad i GP URA i objašnjeno da je partija koju predvodi premijer Dritan Abazović pristala na svaki aranžman o kojem se dogovore Bečićeva i partija Milojka Spajića.

Nakon što su ti pregovori propali, URA je nastavila razgovore sa Demokratama, a izvor “Vijesti” ocjenjuje da očekuju da bi pregovori sa Evropom sad bili uspješniji ukoliko bi veći uticaj u toj partiji ostvario njihov predsjednički kandidat Jakov Milatović.

Na sjednici GO se nije diskutovalo o eventualnoj podršci Vladi koju bi sastavio Miodrag Lekić i objašnjeno je da je pozicija URA tu nepromijenjena u odnosu na situaciju kada su pregovori propali početkom godine.

  • 1

    Radio