EKONOMIJA Više

Davidović:“ Ponudili smo brojne subvencije, kritike privrednika neosnovane“ 

Prej tvteuta11:03 15 Avgust 2020

Crna Gora tokom cijele sezone bilježi veliko interesovanje za dolazak gostiju, ali je uslijed velikog broja oboljelih nemoguće bilo otvoriti granice za dolazak iz zemalja regiona bez prethodno stečenih epidemioloških uslova. To je gostujući u jutarnjem programu RTV Teuta kazao državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović, koji je kazao da je odluka NKT-a pravovremena i da očekuje veći priliv gostiju iz regiona nakon otvaranja granica.

„Zbog toga smo u dogovoru sa Institutom za javno zdravlje  i NKT-om dodali testove koji su jeftiniji i jednostavniji. Početkom avgusta smo zabilježili veće gužve  na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U jednom trenutku se testiranje u Albaniji i na Kosovu pokazalo kao izazovno, međutim nakon određenog perioda dobili smo rezultate“, kazao je Davidović.

Vlada je za turistički sektor opredijelila najviše subvencija i najveću pomoć za prevazilaženje posljedica izazvanih pandemijom, stoga državni sekretar smatra da su oštre kritike pojedinih turističkih djelatnika neosnovani,  poručivši da je Vlada učinila  sve kako bi se spasila sezona, u toku koje je Crna Gora bila vodeća po broju oboljelih.

„Ja to vidim kao potrebu za privlačenjem pažnje javnosti ili potrebu za izražavanjem nezadovoljstva. Koronavirus nije donijela ni Vlada, ni Evropska unija, ni Nato a ni Rusija, već je to globalni problem. Ograničenja putovanja nijesu donešena iz razloga što smo htjeli da zabranimo turistima da dođu kod nas. Kada smo otvorili granice uveden je standard od 25 oboljelih na stotinu hiljada stanovnika, pa smo nakon mjesec i po dana došli u situaciju da mi u našoj zemlji imamo preko 300 slučajeva na 100 hiljada. Ja nisam naišao ni na jednog ugostitelja ili turističkog privrednika da je to izjavio a da nije iskoristio Vladine subvencije. Mi ne tjeramo nikoga da te subvencije iskoristi ako smatra da mu nijesu potrebne“, poručio je Davidović.

Gosti ugostiteljskih i drugih turističkih objekata trebaju biti oprezni i ukazivati na propuste vlasnika takvih objekata, ukoliko primijete nepoštovanje mjera NKT-a. U junu prošle godine od turizma je prihodovano  280 miliona eura, dok smo ove godine, prema riječima Davidovića –  zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera doveli sebe i društvo u situaciju da je primorje bilo gotovo prazno.

„Nećemo valjda da svedemo turističku sezonu na to da hijade inspektora trče od jednog do drugog objekta i gledati  koga će prije kazniti. Što se prije naučimo redu, bolje ćemo proći. Ovo je problem koji će potrajati i neke stvari se moraju konačno dovesti u red“, zaključio je Davidović.

Legalno izdavanje smještaja na Adi Bojani  u ovom trenutku je na jako niskom nivou, što će se, kako vjeruje –  uskoro promijeniti, jer je nakon sastanka sa predstavnicima vlasnika objekata na Adi stekao utisak da će se povećati saradnja između opštine, ministarstva i Udruženja vlasnika, kako bi se na najatraktivnijem ljetovalištu u Ulcinju uveo red i poboljšala infrastruktura.

  • 1

    Radio