AKTUELNO Više

Danas počela kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“

Prej tvteuta15:57 29 Novembar 2017

 

 Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora policije opšte nadležnosti i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore su danas počeli sa realizacijom kampanje „Stop neregistrovanim vozilima“. Ova kampanja se sprovodi u cilju sprječavanja učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju kao i učešća u saobraćaju vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole i vozila koja nemaju propisani broj registarskih oznaka.

 

Naime, službenici Uprave policije su, analitičkim praćenjem stanja u oblasti saobraćaja i poređenjem podataka o broju registrovanih vozila u odnosu na prethodnu godinu, došli do saznanja o povećanju broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, a čiji vlasnici nisu registrovali svoje vozilo ili nisu podnijeli zahtjev za registraciju vozila u zakonskom roku.

 

Takođe, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih oznaka,  odnosno bez propisanog broja registarskih oznaka (umjesto dvije – jedna, obično na prednjoj strani vozila ili umjesto tri – dvije, obično na prednjoj strani vučnog i na zadnjoj strani vučenog vozila), a nerijetki su slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske oznake napravljene od materijala protivno zakonskim propisima odnosno one koje nije izdao nadležni organ.

 

Kampanja će trajati 15 dana i biće realizovana od danas 29.11. do 13.12.2017. godine na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama, kao i na lokacijama na kojima se kontrola saobraćaja inače rijetko vrši.  U toku trajanja kampanje učesnicima u saobraćaju biće podijeljeno 10.000 flajera „Stop neregistrovanim vozilima“.

 

Pored pomenutih mjera i radnji, službenici saobraćajne policije će postupati i po ostalim prekršajima iz poglavlja „registracija motornih i priključnih vozila“ – ZOBS na putevima, te će posebna pažnja biti usmjerena na sljedeće prekršaje:

 

  • omogućavanje drugom licu da upravlja neregistrovanim vozilom,
  • upravljanje vozilom koje nema propisane registarske oznake,
  • učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju itd.

 

Takođe, nerijetke su situacije da vozači u saobraćaju upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu vozila, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, pa napominjemo da vozač ne može upravljati vozilom na osnovu naprijed navedene dokumentacije, već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (do 30 dana od dana izdavanja).

 

Iako cilj kampanje prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćani policajci će intenzivno kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog a ta vozila će biti isljučena iz saobraćaja.

TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

  • 1

    Radio