SliderMN Više

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Prej tvteuta09:45 25 Decembar 2023

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje koje vrijeme računaju po novom, Gregorijanskom kalendaru, danas, 25. decembra, slave Božić, najradosniji praznik – rođenje Isusa Hrista. Ovaj praznik okuplja porodicu i razni su običaji koji ga prate.

Badnji dan se slavi dan ranije, 24. decembra.

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

  • 1

    Radio