SliderMN Više

Danas djelimično pomračenje Sunca, vidljivo i iz Crne Gore

Prej tvteuta09:45 25 Oktobar 2022

Iz Crne Gore, Srbije i većeg dijela Evrope u utorak, 25. oktobra, moći će da se posmatra djelimično pomračenje Sunca, saopšteno je danas iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

U Beogradu će Mjesec dodirnuti Sunce u 11.22, a napustiće Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja biće pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.

Pomračenje će trajati najduže u Rusiji, u Zapadnom Sibiru, gdje će biti pokriveno oko 82 odsto Sunčevog prečnika.

Zbog bezbjednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo.

Najbezbjednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na bijeli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako posjeduje odgovarajuće filtere.

Do pomračenja Sjunca dolazi kada Mjesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni dio ili cijelo Sunce.

Razlikuju se potpuno, prstenasto i djelimično pomračenje Sunca. Priroda je dala da su prividni prečnici Sunca i Meseca slični, oko pola stepena. Iako je Mjesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži.

Kako se Zemlja i Mjesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Mjeseca se mijenjaju.

Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tijela, Mjesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.

Kada ova tri tijela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o djelimičnom pomračenju Sunca.

Gledano sa Zemlje u cjelini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mjesečevih pomračenja nula do tri.

Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mjesta na Zemlji rjeđe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju.

  • 1

    Radio