AKTUELNO Više

Dan močvara – Ulcinj grad sa najvažnijim močvarnim područjima

Prej tvteuta15:24 2 Februar 2022

I ove godine, 02. februara, Ministarstvo obilježava Svjetski dan močvarnih staništa kako bi se podigla svijest o njihovom značaju. U okviru ovogodišnje teme “Djelovati za močvarna staništa znači djelovati za čovjeka i prirodu”, Crna Gora će se u okviru preporuka Ramsarske konvencije fokusirati na vrednovanje, upravljanje i obnavljanje močvarnih staništa.

Vrednovanje močvarnih staništa

Ramsarska konvencija je uvrstila tri područja na popis močvarnih staništa od međunarodnog značaja koja je Crna Gora do sada kandidovala: Skadarsko jezero, Tivatska solila i Ulcinjsku solanu. Među njima, posljednje upisano na Ramsarskoj listi, 2019. godine je Ulcinjska solana, nakon što je Skupština opštine Ulcinj proglasila Ulcinjsku solanu parkom prirode. Ulcinjska solana, uz svoje prirodne i kulturne vrijednosti, omogućava razvoj privredne djelatnosti u vidu proizvodnje soli, kao i turističke ponude.

Upravljanje ramsarskim područjima

Dok Nacionalni park „Skadarsko jezero” i posebni rezervat prirode „Tivatska solila” imaju uspostavljenu upravljačku strukturu, za Park prirode „Ulcinjska solana” ovaj proces je u toku. Naše Ministarstvo je u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke i njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), angažovalo eksperta koji pruža podršku Opštini Ulcinj u definisanju optimalnog modela upravljanja ovim Parkom prirode, kao i u implementaciji mjera zaštite ovog područja.

Obnova močvarnih staništa

Kao prioritetni element za obnovu močvarnog staništa u Parku prirode „Ulcinjska solana“ je ponovno uspostavljanje toka vode unutar solane, što je istovremeno preduslov za obnovu proizvodnje soli.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će se i dalje zalagati za ispunjavanje preporuka i obaveza koje proizilaze iz Ramsarske konvencije i djelovati u cilju očuvanja močvarnih staništa, jednim od najproduktivnijih ekosistema na svijetu.

Na poziv kolega Društva Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA prestavnici Ministarstva će prisustvovati dodjeli nagrada za likovni konkurs sa temom „Park prirode Ulcinjska solana“ upućen gimnazijalcima JUSMŠ “Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj. Događaj se organizuje u saradnji sa NVO MSJA, sa JUSMŠ “Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj, Agencijom za zaštitu životne sredine, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) kao i uz tehničku podrušku Turističke organizacije Tuzi.

  • 1

    Radio