SliderMN Više

Dan kada su se žene izborile za svoja prava i svijest o neravnopravnosti: Obilježavamo 8. mart

Prej tvteuta08:59 8 Mart 2023

Međunarodni dan žena obilježavamo jednom godišnje, kada slavimo postignuća žena i stremljenje ka većim pravima. Korjene ima u američkim socijalističkim i radničkim pokretima ranog 20. vijeka, posebno od trenutka kad žene počinju da se bore za bolje radne uslove i pravo da glasaju.

Prva zabilježena proslava bila je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj, 1911. godine, kada se više od milion ljudi okupilo da podrži prava žena.

Međunarodni dan žena ili, poznatije, 8. mart, praznik je modernog doba posvećen ženama. Nastao je kao dan sjećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu (ne)ravnopravnost žena i muškaraca.

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan vječnog sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Mnogo prije toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rastjerala, ali su žene dva mjeseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

  • 1

    Radio