SliderMN Više

Dan Crvenog krsta CG – izložba u CK u Ulcinju, 5. decembra akcija dobrodovoljnog davanja krvi

Prej tvteuta10:56 29 Novembar 2022

Na današnji dan, prije 147 godina osnovana je organizacija Crvenog krsta Crne Gore, kao prva na Balkanu a dvadeset druga u Svijetu. Crveni krst Crne Gore osnovan je 1875. godine, što Crnu Goru svrstava među prve zemlje u Svijetu koja se pridružila ovoj međunarodnoj humanitarnoj organiazciji. Njen značaj od tada do danas samo je rastao i dobijao na sve većem značaju.

„Crveni krst sam po sebi ima širok dijapazon djelatnosti, on je prvi partner države u elementarnim nepogodama, zemljama obuhvaćenim ratom, pandemijom i dr… Samim tim vidjeli ste i tokom pandemije, naši volonteri su u distribuciji hrane, sredstava hiijene, pomoći, bez ikakve nadoknade pokazao je njegov značaj“, kazao je gostujući u jutarnjem programu RTV Teuta sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Ulcinj Edis Sijarić.

Povodom Dana Crvenog krsta, u prostorijama Crvenog krsta u Ulcinju danas će se održati izložba, dok je ranije održan i literarni konkurs, gdje su đaci osnovnih škola „Boško Strugar“ i „Maršal Tito“ trebali da opišu šta za njih znači rad Crvenog krsta. Izložba i posjeta đaka održaće se u 12 časova.

Osim toga, na Svjetski dan volontera, 5. decembra, u Osnovnoj školi „Boško Strugar“ biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, za čem je dobijena pomoć i od strane Zavoda za transfuziju krvi iz Podgorice, koji će dopremiti mobilne transfuzione ordinacije. Sijarić je pozvao građane, predstavnike državnih i lokalnih institucija iz Ulcinja da se priključe ovoj akciji, a više o aktivnostima Crvenog krsta poslušajte u intervjuu ispod.

 

  • 1

    Radio