D. Marko: “Projekat Media for All osluškuje potrebe medija, TV Teuta šampion lokalnog izvještavanja”

Prej tvteuta10:48 23 Oktobar 2021

U saradnji sa  Balkanskom  istraživačkom mrežom (BIRN),  Thomson Fondacijom  i Međunarodnom NVO Centar za obuku i istraživanje (INTRAC ), British Council (Britanski savjet) realizuje program “Media for All” koji je finansiran od strane  Vlade Velike Britanije.

Program je počeo u septembru 2019. godine i trajaće do marta 2022. Program nudi prilagođenu podršku razvoju poslovanja, poboljšanju dvosmjerne komunikacije s građanima i medijima, podršku medijima za mlade i mladim novinarima/kama i jačanju rodno osetljivog izvještavanja. Davor Marko, programski menadžer Tomson fondacije za Zapadni Balkan, inače novinar, bio je gost jutarnjeg programa Televizije Teuta, i tom prilikom je istakao da je ovaj projekat počeo da se realizuje u jednom teškom kontekstu, neposredno prije pandemije.

“Projekat je regionalan i odvija se u svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Fokus  jena  razvoj poslovnih kapaciteta medija, razvoj angažmana publike, podrške u razvoju kapaciteta i rodnom osnaživanju zëna u novinarstvu i menadžmentu. Izazovno je bilo, jer je pandemija donijela nove modalitete rada, i otežavajuće okolnosti, jer su brojni sektori od kojih mediji žive preptrjeli štetu i to se odrazilo na rad medija. Tu su i politička dešavanja koja su umnogome uticali na dešavanja u zemlji, a sve više su se tražile lokalne vijesti”, ističe Marko.

On ističe da su se portali čitatli mnogo više i da se tražila lokalna informacija, kako za pandemiju tako i za druge probleme iz lokalne zajednice.

“RTV Teuta je šampion lokalnog izvještavanja, gdje vi dominantno izvještavate o lokalnim problemima, tražite rješenje za probleme i i ostvarujete komunikaciju sa građanima”, dodaje Marko između ostalog.

“Svo vrijeme smo usmjereni ka rezultatima, gledali smo da prilagodimo podršku potrebama koje su zaista vaše a ne da namećemo neku temu ili trening koji vam ne treba. Teuta se odlučila da razvija svoje digitalno prisustvo, kroz novi web sajt, aplikaciju i usmjereni ste i ka dijaspori, i to je nešto što novo i za nas”, tvrdi Davor Marko, a više o projektu “Media for All” poslušajte u intervjuu koji je realizovan u okviru emisije “Novi dan.

 

  • 1

    Radio