SliderMN Više

Crveni krst u Ulcinju da otvori vrata za nove volontere i mlade ljude

Prej tvteuta11:59 15 Februar 2022

Rad svake organizacije i jedinice Crvemog krsta u Crnoj Gori ne može se zamisliti bez volontera. Potreba za njima posebno je bila izražena u prvim danima pandemije, kada se njihova nesebična pomoć i volonterizam pokazao u punoj snazi. Jedinici u Ulcinju ipak nedostaju stalni volonteri, i to jedan od problema koji  centralna organizacija ove humanitarne organizacije želi da promijeni u tekućoj godini.

„Mi upravo imamo u planu da u narednom periodu ojačamo organizaciju Crvenog krsta u Ulcinju, i smatramo da naše kolege u Ulcinju rade sa kapacitetima koje imamo, ali mi uvijek kažemo da je organizacija Crvenog krsta najsnažnija onda kada imamo najviše volontera. Razgovarali smo danas da  se unaprijedi rad organizacije, otvarajući vrata za volontere. Svako vrijeme koje je poklonjeno organizaciji ,odnosno nekome kome je potrebno volontiranje, bilo da imate slobodnog vremena, znanje,  vještina – sve je to volonter. Zima u primorskim sredinama je dosta mirna, i mislim da u tim sredinama organizacija Crvenog pruža sadržaj tim mladim ljudima, koji prosto mogu da kreiraju i implementiraju aktivnosti koje su u domenu rada Crvenog krsta“, smatra generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak.

Prema njenim riječima, ova godina mogla bi biti novo poglavlje za Crveni krst u Ulcinju. U planu su intenzivniji sastanci na kojima bi se dogovorio akcioni plan za tekuću godinu, a u tom polju neophodna je i dobra saradnja sa lokalnom samoupravom.

„Ova godina će biti jedna od najznačajnijih za Crveni krst u Ulcinju u smislu pravljenja akcionog plana, iako je možda još uvijek rano, a današnja posjeta je bila jedanod tih koraka. Nadam se da će ih u narednom periodu biti mnogo više, svakako da ćemo imati i morati saradnju sa lokalnom samoupravom kao što je to u svakoj sredini u Crnoj Gori, ali naravno potpuno svjesni da i mi prvo moramo da pokažemo neku proaktivnost, vještine, znanje i kapacitet da bi bili kvalitetni partneri“, zaključuje Dubak.

Volonterizam je jedna od najplemenitijih osobina koja može krasiti svakog od nas. Crveni krst daje širok spektar mogućnosti za volontiranje kroz različite programe koji su prilagođeni različitoj motivaciji, potrebama, vještinama i znanju volontera, ali i uzrastu, tako da su volonteri Crvenog krsta i mladi i stariji, ali i oni srednje genaracije. To se posebno pokazalo u pandemiji i drugim kriznim vremenima, gdje je pomoć volontera bila najpotrebnija i najhumanija.

Više o ovoj temi poslušajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20.30h.

S . Vukčević

  • 1

    Radio