SPORT Više

Crnogorski olimpijci ispraćeni za Tokijo

Prej tvteuta09:31 15 Jul 2021

Crnogorski olimpijski komitet organizovao je svečani ispraćaj naših sportista na Olimpijske igre u Tokiju. Ovo će biti četvrte Olimpijske igre za Crnu Goru od obnove nezavisnosti.

Na svečanosti održanoj u Vili Gorica, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio državnu zastavu vaterpolisti Drašku Brguljanu i rukometašici Jovanki Radičević, koji će je nositi na otvaranju Igara 23. jula.

„Pod ovom zastavom generacije naših predaka su branile i odbranile Crnu Goru i sticale slavu kojom se diče generacije. Ova je zastava po vjekovnoj tradiciji išla u najbolje ruke. Tako je i danas. Siguran sam da bi svako od 33 člana naše ekspedicije bio dostojan nosilac na svečanoj ceremoniji, ali isto tako znam da će svako od vas biti ponosan što će vas na defileu predvoditi Jovanka Radičević i Draško Brguljan, ikone sporta, uzori našim sportistima i mladim naraštajima. Predajem vam zastavu Crne Gore, siguran da ćete se za nju boriti dajući na svakoj utakmici maksimum. Stotine hiljada srca vaših navijača u Crnoj Gori i naših ljudi širom svijeta kucaće za vas svakog sekunda, na svakom borilištu i pomoći vam kad zatreba da izvučete iz sebe i onaj posljednji atom snage koji će vas voditi do pobjeda. Srećan vam put u Japan, da se zdravo vratite i da bez obzira na rezultate budete ono što i jeste – ambasadori kojima se Crna Gora ponosi”, rekao je Đukanović.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da su ovogodišnje Olimpijske igre sa nestrpljenjem isčekivali, strahujući da crnogorski sportisti neće moći da ostvare olimpijski san, te da je svijet u kojem živimo posljednje dvije godine pokazao da je olimpizam neiscrpni izvor onih starih, trajnih i neprolaznih vrijednosti, koje je moderna civilizacija priložila opštoj baštini čovječanstva.

„Nevjerovatan je osjećaj da smo ponovo na ovom mjestu, nakon sad već punih 5 godina. Nevjerovatan je i ponos koji osjećamo zahvaljujući našem sjajnom olimpijskom timu, koji nas je i okupio večeras.

Više od 10 hiljada sportista u Tokiju će se, ujedinjeni tim vrijednostima, ujedinjeni emocijom –  kako je i službeni slogan Igara – okupiti pod olimpijskom bakljom, koja će, simbolično, obasjati čitavu planetu, šaljući poruku da svjetlost uvijek nadvladava tamu. Poruku da su igra, želja za nadmetanjem u viteškom duhu i unutrašnji poriv ka boljem, višem, bržem, ka razvoju, napretku i pomjeranju granica, ono što pokreće svijet.

Vi, koji ćete predstavljati Crnu Goru u Tokiju, pokazali ste šta je upisano u vašim genima.  Hrabrost, karakter, odlučnost, spremnost za odricanjem zarad višeg cilja, suočavanje sa izazovima uzdignutog čela. Vi ste ponos ove zemlje, vi ste naši najbolji ambasadori, vi ste oni koji nas uče i podsjećaju kako se voli Crna Gora, vi ste oni koji nam dokazuju iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, nevjerovatnu moć sporta. Želim vam svu sreću na Olimpijskim igrama”, zaključio je predsjednik COK-a.

Svečanosti u Vili Gorica prisustvovali su i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Crnu Goru  će predstavljati 33 sportista u 7 sportova, koje čine 2 kolektivna (rukomet i vaterpolo) i 5 individualnih (jedrenje, atletika, džudo, streljaštvo i plivanje).

  • 1

    Radio