SliderMN Više

Crna Gora spremna da dobije novu vladu, vladavina prava i ekonomski razvoj glavni ciljevi

Prej tvteuta11:51 20 April 2022

Na press konferenciji mandatar za sastav nove, 43. Vlade Crne Gore, Dritan Abazović predstaio je ciljeve buduće Vlade. Na samom početku uvodnog izlaganja, Abazović je kazao da su se stekli uslovi za zakazivanje sjednice, koja bi po njemu „mogla da se zakaže već sjutra“, ali da je realno da to bude nakon pravoslavnog Vaskrsa. On danas nije želio da objavi imena novih članova vlade, već je najavio programske ciljeve vlade, koja će, kako je kazao, počivati na vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Vlada će imati četiri potpredsjednika, koji će biti i resorni ministri nekog od 20 ministarstava u novoj Vladi, dok će dva ministra biti bez portfelja.

“Ideja je da Crnu Goru odblokiramo, da CG dobije stabilnost, pomirenje i da gradimo evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institucija”, kazao ja Abazović. On je saopštio i prioritet Vlade:

– Dogovor oko izbora najvećih pravosudnih funkcija, dogovor o funkcionisanju Vlade, Skupštine i Tužilaštva. Zakon o preispitivanju porijekla imovine, izmjene i dopune Zakona o morskom dobru, izborne reforme, reforme DIK-a, reforme u prosvjeti. Preipitivanje svih odlika svih prethodnih vlada, svih ugovora i akata oko ekološke države, reforme službi bezbjednosti, predlaganje Zakona o popisu…”, nabrojao je Abazović prioritete.

Prioriteti su i stvaranje povoljnog ambijenta za investicije, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom CG, kao i priprema i realizacija turističke sezone, nastavak reforme javne uprave….

“Obezbjediti regionalni ravnomjerni razvoj, sređivanje biračkog spiska. Ovo su neki od prioriteta. Ja sam optimista da krizu u Ukrajini iskoristimo u svoju korist i da tražimo brže učlanjenje u EU”, ocijenio je Abazović.

Kazao je da ima spisak ministara, te ima obavezu da još jednom popriča sa ministrima.

“Lopta je u dvorištu parlamenta, biće predložena sva imena i ekspoze kad se zakaže sjednice, tj. kad se bude znao tačan datum .”

  • 1

    Radio