TURIZËM Više

Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija zajedno u aktivnostima očuvanja životne sredine

Prej tvteuta08:58 25 Maj 2019

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar životne sredine i uređenja prostora Republike Sjeverne Makedonije Sadula Duraki potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti životne sredine.

Sporazum predstavlja još jedan od modaliteta saradnje kojim će se Crna Gora i RSM zalagati za sinergiju inicijativa u duhu otvorenosti, uključenosti i uzajamnog učenja, olakšavajući razmjenu kadra, promovišući koordinisani razvoj i zajednički napredak u oblasti životne sredine.

Ministar Radulović je ocijenio da će dvije zemlje kroz Sporazum definisati zajedničke prioritete i dodatno osnažiti saradnju, rješavajući ekološka pitanja, kroz dugoročne i održive mjere.

Sagovornici su  saglasni da zvanične Podgorica i Skoplje imaju odlične bilateralne odnose i da će zemlje nastaviti da se međusobno podržavaju.

Ministar Radulović je takođe kazao da se Crna Gora razvija kao ekološka država što zahtijeva posvećenost, istrajnost, hrabre odluke i značajna finansijska ulaganja.

„Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjenju obaveza iz evropske agende, prihvatanju i primjeni evropskih standarda u oblasti životne sredine, održivom razvoju, ali na tom putu ne zaboravlja svoje tradicionalne prijatelje sa kojima želimo razvijati i unaprijeđivati već postojeće odnose, za dobrobit naših naroda i građana“, kazao je on.

Radulović je podsjetio da je ispunjenje Početnog mjerila i usvajanje Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 rezultiralo otvaranjem Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene na Međuvladinoj konferenciji održanoj u Briselu u decembru 2018. godine, kojim je Evropska unija poslala snažnu poruku, podjednako važnu i za Crnu Goru ali i za ostale zemlje kandidate, i dokazala da je proces pridruživanja živ.

Ocijenio je i da Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan predstavlja šansu da se intenziviraju započete reforme i ubrza put prema članstvu, osnaživanjem međuinstitucionalne saradnje sa svim susjednim zemljama, sa posebnim akcentom na oblast životne sredine.

„Svjesni činjenice da razvoj modernog društva kao nezaobilaznu posljedicu ima narušavanje stanja životne sredine, združeno djelovanje vlada, nevladinih organizacija i cjelokupne društvene zajednice predstavlja imperativ u godinama koje predstoje“, zaključio je Radulović ističući da očuvanje životne sredine predstavlja kamen temeljac savremenog održivog razvoja, uslov za opstanak budućih naraštaja i pretpostavku postojanja budućnosti svih nas.

Ministar Duraki je izrazio želju za intenzivnijom saradnjom dvije zemlje, posebno u dijelu razmjene iskustva u tretmanu svih vrsta otpada.

  • 1

    Radio